Tina må droppe tandlægen: 'Lige nu har jeg ikke råd'

Stigende husleje, elregninger og madpriser har betydet, at 60-årige Tina Pauli fra Amager måtte aflyse sin tandlægetid.

Tina Pauli skulle have været til tandlægen i november i år, men på grund af inflationen meldte hun afbud. (Foto: © Rasmus Kornerup-Nielsen, rakn@dr.dk)

I øjeblikket bliver tænderne børstet ekstra grundigt hjemme hos Tina Pauli fra Amager.

For hun har to tænder, der er tæt på at knække.

Og lige nu har hun ikke råd til at gå til tandlægen, for de stigende priser presser hende økonomisk.

- El-regningen, gas, mad og husleje er steget, så der er simpelthen ikke pengene til det, siger hun.

Det er ét år siden, Tina Pauli sidst var til tandlæge. Hun plejer ellers at overholde de årlige tandtjek, og derfor er hun ked af, at hun i november i år måtte melde afbud til eftersyn.

- Det har jeg det rigtigt dårligt med. Jeg ved, hvor vigtigt det er, og hvilke sygdomme det kan give, hvis ikke jeg passer på mine tænder, siger hun.

Tina Pauli har lige nu udskudt sin tandlægetid hos sin egen lokale tandlæge på ubestemt tid, indtil hun kan finde penge i budgettet igen.

Tina Pauli kan som førtidspensionist ikke se, hvordan hun skal finde penge til at få lavet to tænder, der er ved at knække i munden. (Foto: © Rasmus Kornerup-Nielsen, DR)

Og der er mange som Tina Pauli, som lige nu ikke har råd til at gå til tandlægen.

Syv ud af ti tandlæger oplever, at patienter aflyser eller udskyder deres tid mere i øjeblikket end på samme tidspunkt sidste år. Og over 90 procent mener, at det skyldes inflationen. Det viser en ny rundspørge fra Tandlægeforeningen, som 622 klinikker fra hele landet har svaret på.

Tandlægeklinik hjælper sine patienter økonomisk

Tandlægeklinikken Holmberg i Vordingborg får afbud fra patienter hver dag.

- Jeg kan godt forstå, at man kun har et vist antal kroner i sin pengepung. Og har man en gasregning, som er vigtig, så skyder man de ting, som må vente, selv om det ikke er hensigtsmæssigt, siger klinikchef Lone Hansen.

Derfor har klinik Holmberg i Vordingborg valgt at hjælpe deres kunder, som står i en økonomisk svær situation lige nu.

- De patienter, som har gået her en årrække, og som ikke har råd til deres behandlinger eller tandtjek, går vi ind og tilbyder, at de kan skyde deres regning over flere gange og vente med at betale, siger Lone Hansen.

Som klinikchef frygter hun nemlig, at de høje inflationspriser rammer tandsundheden, hvis patienter ikke går til tandlæge i tide.

Tina Pauli fra Amager er også bekymret sin sundhed. Hun er i dag førtidspensionist, men er uddannet klinikassistent, så hun kender godt konsekvenserne af ikke at gå til tandlægen.

- Jeg er bange for at få paradentose, for det har vi i familien. Jeg er bange for, at mine tænder bliver værre, siger hun.

Det har altid været vigtigt for Tina Pauli at passe på sine tænder, for hun ved, at dårlige tænder kan give andre sygdomme.

- Det er rigtig svært, at jeg ikke har råd i år, for det er altid noget, som jeg har prioriteret højt.