Tomas blev syg af flåtbid: Det er mega ubehageligt

Flåtsæsonen er i gang og den danske natur vrimler med de små insekter.

Tomas Kolbe har haft borrelia to gange efter bid af flåter. Billedet er fra 2015, hvor Tomas Kolbe strandede på Vestkysten på grund af ekstremt dårligt vejr under Danmark Rundt i Kajak. (Foto: © PRIVATFOTO, (c) DR)

Ligesom det gode forårsvejr har en nærmest magisk tiltrækning på os mennesker, så lokker det også flåten frem fra sit vinterskjul. Derfor er det nu, vi skal huske at tjekke os selv og vores børn for skovflåter, når vi har været ude i naturen.

Flåterne kan smitte med borrelia, hvis man bliver bidt. Det ved Tomas Kolbe fra Næstved alt om. Han var i 1990’erne på klatretur på Kullen i Sverige med to kammerater:

- Vi crashede i skoven og lagde os et dejligt sted, hvor der var græs. Men der havde så også ligget rådyr, kunne vi se på sporene, og dagen efter havde vi hver mere end 20 flåter på os, fortæller Tomas Kolbe.

- Vi hjalp hinanden med at fjerne dem. Det var mega ubehageligt.

Bagefter havde Tomas Kolbe en voldsom sygdomsperiode med feber, hvor han ligesom pigen i vennegruppen lå i sengen. Den tredje kammerat i gruppen slap helt.

Syg igen år senere

I sommeren 2015 måtte Tomas Kolbe igen igennem en omgang borrelia på grund af flåtbid. Han skulle forsøge at ro Danmark rundt i kajak og samle penge ind til ALS (Amyotrofisk Lateral Sklerose, red.):

- Det var et stort projekt, der betød meget for mig og min kammerat. Ugen før vågnede jeg hos min bror i Holbæk med voldsomme smerter i ryggen og havde stort, rødt udslæt. Jeg kunne næsten ikke bevæge mig, fortæller han og fortsætter:

- Det var som om jeg havde hold i ryggen. Jeg kom ind til en akutlæge, der kiggede på mig og sagde det var borrelia.

Tomas Kolbe fik en penicillinkur og blev klar til at ro om torsdagen.

Find flåterne i toppen af græsstrået

Selvom foråret kun lige nu kan ses og mærkes, er flåterne allerede vågnet af deres vinterhi.

- Ligeså snart temperaturen kommer op over fem grader i gennemsnit over hele døgnet, så strækker de forbenene og er klar, forklarer naturvejleder i Naturstyrelsen Storstrøm, Marie Roland, der anbefaler at vi tjekker buksebenene ekstra godt, når vi har været en tur i skoven:

- Flåterne kan godt lide at sidde i højt græs, hvor de kravler helt op i toppen af græsstrået og så er de klar til at gribe fat i hvad, der måtte komme forbi, om det er et dyr eller et menneske, fortæller Marie Roland og forklarer videre:

- Hvis de har bidt sig fast i huden, så skal man sørge for at få dem af så hurtigt som muligt, rense bidestedet og så holde øje med det. Hvis huden bliver rød omkring bidestedet kan det godt være man skal tage en tur forbi lægen og få ham til at kigge på det.

Naturglæde på trods

Det vrimler med flåter i den danske natur, men det er kun omkring to procent af flåtbiddene, der fører til borrelia. Derfor råder naturvejlederen da også til, at vi fortsætter med at nyde naturen:

- Man kan heldigvis være opmærksom og tage sine forholdsregler, så man skal ikke stoppe skovturen af den grund, siger Marie Roland.

Og selvom Tomas Kolbe hele to gange har haft borrelia og været syg i flere uger efter flåtbid, så får det ikke den ivrige kajakroer til at holde sig indendøre:

- Det er ret voldsomt at få borrelia og flåtbid. Jeg vil bare sige, at glæden ved at komme i naturen er så stor, at jeg ikke vil bytte det væk.