Træning i stedet for nyt knæ - en gevinst for både patienter og samfund

Der skal prioriteres i sundhed, når antallet af ældre med slidgigt stiger.

9 ud 10 patienter med slidgigt i knæet kan udsætte eller helt undvære operation, hvis de gennemgår et træningsforløb, viser ny forskning. Arkivfoto (Foto: © David Leth Williams, Scanpix Denmark)

I stedet for at ryge direkte på operationsbordet, har patienter med slidgigt i et nyt forskningsprojekt på Næstved-Slagelse sygehuse fået tilbudt et 8-ugers træningsforløb, de skulle lave derhjemme hver dag.

En gang om ugen har de så logget på en skærm, hvor fysioterapeuter har vejledt dem i øvelserne. Og resultatet er meget klart, siger Søren Thorgaard Skou, professor i træning og sundhed ved Næstved-Slagelse sygehuse og Syddansk Universitet.

- Hvis 10 mennesker kom til ortopædkirurgen og skulle vurderes, så ville 9 af dem efter at have set en fysioterapeut først ikke have behov for at se kirurgen efterfølgende.

De patienter, der har så meget slidgigt, at de ikke kan komme uden om en operation, har også fordel af, at langt flere, kan nøjes med træning.

- Det giver jo en enormt god effektivisering, fordi de, der har behov for at blive opereret, kan hurtigere komme til kirurgen, og de, der har lige så god gavn af at træne, kan komme i gang med det med det samme, siger Søren Thorgaard Skou.

Omkring en million danskere lider af slidgigt, og hvert år bliver der lavet omkring 20.000 knæ- eller hofteoperationer. Derfor er der også et enormt samfundsmæssigt potentiale i at erstatte en god del af operationerne med træning, siger Jes Søgaard, der er professor i sundhedsøkonomi fra SDU.

- Man sparer nogle personaleressourcer, man sparer penge, og man reducerer nogle patientrisici. Der er i hvert fald en vis risiko ved operationer, som der ikke er ved træning. Så hele vejen igennem er det, jeg vil kalde en win-win-win.

Alle patienter skal tilbydes træning før operation

Forskningsprojektet på Næstved-Slagelse sygehuse er afsluttet, og i disse uger bliver det rullet ud som en fast procedure, hvor patienterne nu vil få tilbudt træning, før de kan få en operation, og på den måde tager sygehuset hul på kravet om at prioritere.

Henrik Vilsner, cheflæge, ortopædkirurgisk afdeling Næstved-Slagelse sygehuse, og Søren Thorgaard Skou, professor i træning og sundhed ved Næstved-Slagelse sygehue og SDU (Foto: © Trine Warrer Juul- DR)

- Vi skal prioritere i sundhedsvæsenet, og det skal vi, fordi borgerne bliver ældre og mere syge. Nu har vi valgt at prioritere den patientgruppe her til at starte med, på baggrund af den forskning, der er, siger Henrik Vilsner, der er cheflæge på ortopædkirurgisk afdeling på Næstved-Slagelse sygehuse.

Og ambitionen er, at metoden bliver udbredt, siger Søren Thorgaard Skou, professor i træning og sundhed ved Næstved-Slagelse sygehuse og SDU

- Målet er, at vi skal ud til hele Region Sjælland og senere også gerne hele landet for at støtte alle i at kunne træne. Fordi det kan betale sig for patienten, men faktisk også for samfundet.