Trumps svigerdatter på hemmeligt besøg på lille dansk ø

Den familiære forbindelse mellem Danmark og den amerikanske præsident er tættere end hidtil antaget.

(Foto: © Yuri Gripas)

På Orø ved Holbæk bor John Ewans Porting, søn af jazzkomponisten Kai Ewans, som i 1950'erne emigrerede til USA.

John Portings søskende bor stadig i USA, og hans niece, Vanessa, er gift med Donald Trump Junior og altså svigerdatter til den amerikanske præsident, Donald Trump.

For nylig var hun på familiebesøg på Orø i al hemmelighed.

- Det var et helt privat familievisit. Det der private liv har vi jo alle sammen brug for og hun især. Så hun har nydt den tid sammen med os, fortæller John Ewans Porting.

John Ewans Porting driver en konsulent- og kursusvirksomhed på Orø. (Foto: © Trine Warrer Juul, dr)

Selvom besøget foregik i al diskretion, så var Vanessa Trump og hendes ene barn mandsopdækket af Secret Service.

- De var som minimum seks til at mandsopdække dem, men de gør det meget diskret og ordentligt. De sikrede sig, at der ikke var nogen journalister, og det passede vi også på, siger John Ewans Porting.

Vanessa Trump og Donald Trump Junior har fem børn sammen - kun det ene var med i Danmark. Udover sit visit hos familien var Vanessa Trump også inviteret på frokost på Marienborg hos statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Den aftale kom i stand, da de to talte sammen, da statsministeren ringede for at lykønske Donald Trump med valgsejren. Det oplyser Lars Løkke Rasmussen, der i øvrigt fortæller, at også kronprinsparret deltog i frokosten.

Kai Ewans, dansk kapelmester og jazzkomponist. Far til John Ewans Porting på Orø, og Bonnie Haydon i USA. Morfar til Vanessa Trump. (Foto: © PRIVATFOTO, PRIVATFOTO)

Til bryllup med 400 gæster

John Ewans Portings far og Vanessa Trumps morfar, Kai Ewans, var en af de toneangivende på den danske jazzscene fra 1920’erne og frem til 40’erne. I halvtredserne valgte han at emigrere til USA med familien, men John Ewans Porting var begyndt at studere og valgte derfor at blive i Danmark.

0:00

Hør Kai Ewans Orkester og Benny Carter på Memhis Blues i playeren her.

Han har dog bevaret et tæt forhold til sine søskende i USA, og søsteren Bonnie Haydon, som er mor til Vanessa Trump, kom sidste år for at fejre sin brors 80 års fødselsdag.

John Ewans Porting og hans kone Jette var også med til Vanessa og Donald Trump Juniors bryllup, hvor de mødte præsident Trump.

- Brylluppet blev holdt på Trumps landsted i Florida. Det var en fest, der ville noget, som de kun kan gøre det i Amerika. En intim lille bryllupsfest for 400 mennesker, så sådan kan det gøres, griner John Ewans Porting.

Sådan er John Ewans Porting og Vanessa Trump i familie med hinanden.

Holder sit forhold til præsidenten for sig selv

Men når talen falder på hans indtryk af Donald Trump, bliver John Ewans Porting straks mere tilbageholdende.

- Det har vi talt om i familien, og vi holder sådan en subtil grænse her. Selvfølgelig har vi mødt ham, og mit indtryk - ja, det er sådan meget personligt, og det vil jeg ikke sige noget om, siger han.

Familien Ewans Porting har i det hele taget ønsket at holde familierelationen tæt til kroppen. Men det var svært at undgå at opdage besøget af Vanessa Trump, da tre sorte biler med sikkerhedsfolk rullede om bord på færgen til Orø.

Bonnie Haydon, mor til Vanessa Trump, besøgte John Ewans Porting til hans 80 års fødselsdag i 2016. (Foto: © PRIVATFOTO, PRIVATFOTO)

Det blev da også den lokale avis Orø Nyt, der afslørede besøget.

- Men vi ønsker egentlig at kunne værne om vores privatliv, og at vores familie ugeneret kan besøge os her, siger John Ewans Porting.

Han har da heller ikke nogen illusion om, at præsident Trump skal aflægge besøg på Orø.

- Ha ha, nej sandsynligheden er lig nul. Hvilken tanke, griner han.