Tusinder af mink lever i den danske natur

Over 60.000 mink er de seneste 15 år sluppet ud fra danske minkfarme. Naturstyrelsen har opgivet at udrydde de små rovdyr, som i flere kommuner nu er blevet til regulære minkbestande.

Minken er tilbage i dansk natur. Siden 2009 er over 60.000 mink sluppet ud af de danske minkfarme, der nu har resulteret i at Naturstyrelsen ikke længere tror på, at de kan udrydde det invasive rovdyr. (Foto: © Karen Nisbeth, DR)

Drømmer man om en gratis minkfrakke, så skulle der være solid mulighed for det, hvis man opholder sig i den danske natur.

Siden 1999 er over 60.000 mink nemlig undsluppet de danske minkfarme, der nu har resulteret i, at flere kommuner har regulære minkbestande.

I Naturstyrelsen peger man blandt andet på Odsherred og Ringsted som værende nogle af de områder, hvor der givetvis befinder sig større bestande af mink. Og den teori kan Ringsted-jægeren Benny Christensen godt nikke genkendende til.

-  Hvis minken holder til ved en sø, så vil der næsten altid være ryddet for ænder, andereder og rugende fugle. De kan ganske enkelt ikke være i området, hvis der er mink i nærheden, siger Benny Christensen til DR Sjælland.

Minken findes overalt i Danmark

I Naturstyrelsen laver man opgørelser over de områder, hvor der bliver skudt flest mink. I følge biolog Helene Nyegaard Hvid fra Naturstyrelsen er det et meget godt pejlemærke, hvis man skal lokalisere, hvor i landet minken har bosat sig for fuld kraft.

-  Dansk Pattedyratlas fra 2007 viser generelt, at minken findes overalt i landet bortset fra på et par småøer. Men det er primært på Midtsjælland, Odden og i Vest- og Nordjylland, at der lever rigtig mange mink, siger Helene Nyegaard Hvid til DR Sjælland.

Hun oplyser samtidig, at man i Naturstyrelsen ikke længere arbejder på, at udrydde minken i dansk natur. Og det er på trods af, at det lille rovdyr er en meget invasiv art, der kan sammenlignes med dræbersnegle og bjørnekloen.

En total udryddelse er ikke mulig

- Det ville være alle tiders, hvis man kunne sige, at det var vores mål at udrydde vildtlevende mink. Men det ville kræve en så stor indsats, at en total udryddelse ikke er mulig, siger Helene Nyegaard Hvid til DR Sjælland.

Nogle jægere gør dog alligevel forsøget, når de bevæger sig ud i den danske natur.

Eksempelvis har Benny Christensen fra Ringsted skudt to mink det seneste år, da dyret er meget svært at få på kornet. Men samtidig er det også et meget tiltalende dyr.

- Det er et charmerende dyr. Men det er altså også en lille tyveknægt, siger Benny Christensen til DR Sjælland. Han bidrager dermed til den samlede statistik, som viser at mellem 3.000 og 4.000 mink skydes hvert år i den danske natur.