20.000 undslupne regnbueørreder fra havbruget Musholm får i øjeblikket lystfiskere fra nær og fjern til at søge mod Storebæltskysten.
De mange fisk slap ud natten mellem onsdag og torsdag, da de skulle flyttes fra burene ude i vandet og ind til fabrikken på Reersø, fortæller direktør i Musholm A/S, Niels Dalsgaard:
- Der går hul på den allersidste netpose, da vores medarbejdere forsøger at tage fiskene op af posen. I den forbindelse mister vi cirka 20.000 stykker ørred, siger Niels Dalsgaard.
Hver af ørrederne vejer fra to et halvt til tre kilo, så alt i alt er der tale om 50 til 60 ton fisk.
Kede af tre års spildt arbejde
Fiskene var allerede solgt videre, da de slap ud, så det er både et følelsesmæssigt og økonomisk tab for havbruget.
- Vi er utrolig kede af at skulle slutte vores høst på den her måde. Det er tre års arbejde, der er tabt, siger Niels Dalsgaard, der anslår det økonomiske tab til mellem to og tre millioner kroner.
Som havbrug må Musholm ikke selv sætte garn og fange fiskene igen. Det er kun tilladt for erhvervs-, bierhvervs- og lystfiskere.
Hen over weekenden har ivrige lystfiskere hevet hundrede - måske tusinder af - af de undslupne regnbueørred ind.
Generation af havørred udslettet
Formanden for Korsør Lystfiskerforening, Flemming Lundberg Petersen, var i går selv ude ved Halsskov Rev, hvor 40 til 50 lystfiskere ifølge ham "skovlede" store regnbueørreder i land, men de mange undslupne ørreder huer ham bestemt ikke.
- En hel generation af havørred bliver udslettet på grund af de her fisk, siger Flemming Lundberg Petersen.
Han frygter, at udslippet vil gå ud over den naturlige bestand af havørreder, som det var tilfældet ved et lignende udslip for fire år siden:
- De invaderede jo hele Tude Ås vandsystem, og vi fik smadret alle de steder, hvor vi skulle generere nogle rigtig gode fisk til lystfiskere og turisme. Det bliver helt ødelagt, siger Flemming Lundberg Petersen.
Han føler sig magtesløs overfor de tusindvis af regnbueørred:
- De graver gydebankerne op, spiser æggene og smadrer faktisk åen, siger han.
Men ifølge Fiskeriministeriet vurderes udslip af regnbueørreder fra havbrug dog ikke på længere sigt at skade miljøet.