Udkantsdanskere er Europas lykkeligste folk

Højt til loftet, ingen biltrafik, frisk luft og frihed. Det er opskriften på, at danskere bosat i landområder er Europas mest tilfredse borgere.

Højt til loftet, frihed og masser af frisk luft. Danskerne elsker at bo på landet, viser europæisk undersøgelse. (© DR)

Trods nedladende udtryk som udkantsdanmark og den rådne banen, er danskere der bor på landet de mest tilfredse i Europa. Det er nemlig godt at bo på landet, mener de danskere, der gør det. Det viser en undersøgelse fra Europa-Kommissionens statistiske kontor, Eurostat. Korte afstande, et godt fællesskab og personlig frihed er blandt forklaringerne.

Ole K. Jensen er formand for Ugerløse Lokalforum. Han bor i den lille landsby Jonstrup med fire gårde og fire huse – lige på grænsen mellem Sorø og Holbæk kommuner. Så han kender livet på landet.

- Vi har højt til loftet, vi har ingen biltrafik, vi har luften omkring os, vi har friheden, siger han til DR Sjælland.

Og han savner på ingen måde at bo i byen.

- Vi vægter nogle andre ting højere. Altså frihed og natur fremfor at sætte os på en fortovscafé eller en fin restaurant. Der er selvfølgelig længere til dagligvarer, men vi er jo udstyret med bil, siger han.

Man kan slå en større prut

Og det er også ordet frihed, der går igen hos mange af de danskere, der har svaret i undersøgelsen. Og det overrasker heller ikke Frode Vest Hansen:

- Her er frihed, og det vil der altid være. Man kan altid slå en større prut herude. Der er længere til naboerne, men også et stort sammenhold. Og vi kan jo hurtigt komme til byen og opleve kultur og historie, siger han til DR Sjælland.

Borgere fra i 32 lande har i følge Ritzau deltaget i undersøgelsen. Her har de vurderet deres tilfredshed med livet fordelt på 10 parametre. På en skala fra 1-10 giver danske landdistriktsbeboere i gennemsnit 8,2 point, og det er akkurat nok til at snuppe førstepladsen fra Norge og Østrig, viser en ny analyse fra bladet Momentum, der udgives af Kommunernes Landsforening.

Et aktivt valg at bo på landet

På Institut for Økonomi på Aarhus Universitet forklarer professor Christian Bjørnskov blandt andet den store tilfredshed med de korte afstand mellem land og by.

- Når vi taler land og by i Danmark, er afstandene ikke så store. Så det er ikke så stort et problem at bo på landet i Danmark, som det kan være i andre lande. Der er relativt kortere ind til byer og arbejdspladser i Danmark, end der eksempelvis er i Spanien, siger Christian Bjørnskov til Ritzau.

Han peger desuden på, at det i Danmark er et aktivt valg at bosætte sig på landet, mens det sydpå oftere er fordi, ens familie bor der.

Byboere mere kronisk utilfredse

Undersøgelsen viser også, at borgere bosat i danske landdistrikter er mere tilfredse end de, der bor i de danske storbyer.

Direktør i Institut for Lykkeforskning Meik Wiking peger her på, at ambitiøse, ærgerrige og stræbsomme mennesker i højere grad søger mod byerne, hvor de finder job, indkomst og uddannelse:

- Vi kan se, at den type generelt rapporterer lavere lykkeniveauer. Det kan godt være, de når længere rent materielt, karrieremæssigt og indkomstmæssigt, men de er mere kronisk utilfredse, siger Meik Wiking til Ritzau.