Udskældt svineproducent er ny frontfigur i landbrugskampagne

En af Sjællands mest udskældte svinebønder fremhæves som mønstereksempel i dansk landbrug

En rigtig møgbonde eller en fremsynet miljøbevidst landmand? Meningerne er delte om en af Sjællands største svineproducenter, Kim Kjær Knudsen fra Store Merløse. Arkivfoto. (Foto: DR- Johnny Krone)

Organisationen Bæredygtigt Landbrug fremhæver med en videokampagne og helsides-annoncer i landsdækkende dagblade svineproducent Kim Kjær Knudsen fra Store Merløse som en mand, der tager hensyn til miljøet og går forrest i kampen for at skaffe flere arbejdspladser i landbruget.

Og valget af Kim Kjær Knudsen som frontfigur er ikke et rent tilfælde. Det siger formand for Bæredygtigt Landbrug, Flemming Fuglede Jørgensen.

- Han har lige bygget en ny stald, der er ekstremt nytænkende – både hvad angår dyrevelfærd og ikke mindst i forhold til at mindske ammoniakudslippet, udtaler han.

Nabo kan ikke genkende det positive billede

Under stor politisk tumult gav et flertal i Sorø Byråd sidste år Kim Kjær Knudsen mulighed for at bygge en ny stald, så produktionen fremover bliver 70.000 slagtesvin om året.

Og det fik naboerne til at reagere, siger nabo Lauge Larsen.

- For et år siden var vi rundt og tale med alle naboerne, og vi fik hurtigt 60 underskrifter mod udvidelsen. Vi blev lovet i starten, at de ville fjerne næsten halvdelen af lugten, men vi er helt sikre på, at det aldrig kommer op at køre, som de har lovet. Og vi frygter det værste.

Derfor har han svært ved at genkende annoncens positive billede af landmanden.

Landmand: Jeg har prøvet det før

Bæredygtigt Landbrug og Kim Kjær Knudsen lægger vægt på, at landmanden skaber jobs både i landbruget og på slagteriet. Og storbonden selv er sikker på, at naboens bange anelser ikke bliver opfyldt.

- Da vi udvidede for fem år siden, var der en stor frygt for, at det ville påvirke nærmiljøet. Men jeg er ret overbevist om, at hvis du spørger naboerne i dag, så vil de sige, at deres frygt ikke blev realiseret, siger han.

Han håber derfor, at den nye kampagne kan være med til at fjerne nogle af de skel, der er mellem bønder, naboer og byboer.

Facebook
Twitter