Udstationerer fængelsbetjente trods personalemangel: 'Grotesk situation' og 'hammerdyrt'

Manglen på personale i Storstrøm Fængsel får nu Kriminalforsorgen til at udstationere fængselsbetjente fra resten af Sjælland.

Kim Lundqvist får på en måned omkring 3500 kilometer ekstra til og fra arbejde, når han bliver udstationeret i Storstrøm Fængsel. (Foto: (privatfoto))

I en måned næste år skal fængselsbetjenten Kim Lundqvist ikke længere møde ind til sit faste arbejde i arresten i Kalundborg. I stedet skal han køre to timer sydpå.

Han bliver nemlig udstationeret til Storstrøm Fængsel, som ligger uden for Nørre Alslev på Nordfalster.

Årsagen er, at superfængslet har en massiv mangel på personale. Og derfor bliver betjente fra resten af Sjælland udstationeret dertil på trods af, at der også er mangel på ansatte i deres egne afdelinger.

Kim Lundqvist forklarer, at fængselsbetjentenes sikkerhed i stor grad består i, at de kender rutiner, kolleger og indsatte. Og han anser udstationeringerne for problematiske.

- Du er nødt til at kende de indsatte og deres temperament. Men jeg kommer ned til et sted, hvor jeg måske kender få indsatte og kolleger, jeg har mødt tidligere i min karriere.

Og han frygter, det vil gå ud over de fastansatte kolleger:

- De får en rigtig spørge-jørgen med, som ikke kan løse de fleste opgaver. Og de indsatte henvender sig til dem, de kender, for jeg kan ikke svare på andet, end hvordan reglerne er for en almindelig afsoning, siger Kim Lundqvist.

En dyr løsning

Det er en dyr affære, når fængselsbetjente fra hele regionen skal udstationeres til Storstrøm Fængsel på grund af personalemangel.

Det mener fællestillidsmand for Fængelsfunktionærerne på Sjælland, Henning Mørck.

For alle de timer, betjente bruger på at køre til og fra arbejde, indgår som overarbejde for de udstationerede fængselsbetjente, fortæller han.

- Og det er en hamrende dyr løsning for samfundet og skatteyderne, siger han.

Hos Kriminalforsorgen er man klar over, at løsningen koster mange penge og ikke er optimal. Det fortæller kriminalforsorgens områdedirektør på Sjælland, Rasmus Andersen:

- Ingen synes, det her er optimalt. Jeg ville hellere køre Storstrøm Fængsel med et fast personale, da det er med til at give noget ro på afdelingen, siger han.

'En grotesk situation'

Det kommer ikke kun til at gå ud over arbejdsmiljøet i Storstrøm fængsel, fortæller formanden for Fængselsforbundet, Kim Østerbye.

For der er i forvejen en mangel på personale i de sjællandske arresthuse i Jyderup, Kalundborg og Ringsted. En grotesk situation, siger han.

- Vi tvinger folk væk fra fængsler, der i forvejen er i personaleunderskud, siger han.

Kriminalforsorgens områdedirektør på Sjælland, Rasmus Andersen, anerkender, at det ikke er den optimale løsning. Men man kan ikke trylle mere personale frem lige nu, da der er mangel på fængselsbetjente i hele landet.

- Det er ikke en situation, vi ønsker. Men det er en situation, vi er nødt til at acceptere lige nu, siger han.

Cirka 25 betjente fra Sjælland skal på skift udstationeres til Storstrøm Fængsel. De første starter fra november og ordningen kører frem til marts.