Unge kvinder skal løse en del af manglen på faglærte håndværkere

Nyt projekt skal hjælpe piger på FGU videre i en erhvervsuddannelse

Freja Hansen er i lære som tagdækker, som er et fag med meget få kvinder. (Foto: © Trine Warrer Juul, (c) DR)

Der er større og større mangel på faglært arbejdskraft, og samtidig har der i årevis været op mod 45.000 unge, der hverken er i uddannelse eller job.

Derfor skal en ny landsdækkende indsats få unge kvinder fra Den Forberedende Grunduddannelse, FGU, i gang med en erhvervsuddannelse, og indsatsen begynder på FGU i Næstved i marts.

Det er Boss Ladies, der står bag projektet. De har siden 2018 støttet unge kvinders vej ind på de mandsdominerede erhvervsuddannelser, og går nu videre til de unge kvinder på FGU.

- Det er det der med at holde fast i dem, når de starter, ringe til dem, være der for dem, men også have et stærkt fællesskab, hvor de hjælper og hepper på hinanden. Det er dét, vi er lykkedes med på erhvervsskoleområdet, og det er det, vi nu glæder os til at give videre, til unge kvinder på FGU, siger Nina Groes, der er direktør for Boss Ladies.

FGU-uddannelsen får hjælp til at løfte sin egen opgave

Projektet har fået 20 millioner kroner fra Den A.P Møllerske Støttefond og vil over de næste fire år komme omkring samtlige 85 FGU-uddannelser i landet for at hjælpe de unge kvinder videre i erhvervsuddannelse, og det er formand for FGU Danmark Henrik Hvidesten glad for.

Når et projekt skal gå ind med 20 millioner støttekroner for at hjælpe de unge kvinder videre fra FGU og i uddannelse, er det så ikke et udtryk for, at FGU ikke selv har formået at løfte den opgave?

- Det kan du sige, vi har i hvert fald fokus på en gruppe unge kvinder, som vi kan se har evnerne og ambitionerne, men som måske lige skal have det her sidste skub, som det giver, hvis man møder et ambassadørkorps af andre unge kvinder, der er gået denne her vej, siger Henrik Hvidesten.

Indsatsen kommer på et tidspunkt, hvor der er stor efterspørgsel på tiltag, der kan løse udfordringen med unge uden job og uddannelse og manglen på faglært arbejdskraft, der kun bliver større i de kommende år.

Derfor hilser Fagbevægelsens Hovedorganisation initiativet velkommen.

- Vi har jo brug for faglærte som aldrig før og i den grad også kvindelige faglærte. Og der ved vi, at Boss Ladies virker og giver en reel ligestilling i både uddannelse og job, siger Lizette Risgaard, der er formand for FH.