Unge landmænd dropper drømmen om egen gård

Det er svært for de unge landmænd at låne i banken til deres drømmegård. Gennemsnitsalderen for de veletablerede landmænd stiger og det kan betyde at generationsskiftet udebliver.

Mange unge landmænd har svært ved at låne i banken til eget landbrug. Derfor arbejder de hellere som lønmodtagere end som selvstændige landmænd. (Foto: Rasmus Kahlen)

Bankernes uvillighed er hovedårsagen til at mange yngre landmænd i stedet lader sig ansætte som lønmodtagere i landbruget. Blandt dem er Esben Tanghus fra Jerslev på Vestsjælland.

- Jeg har gjort op med mig selv, at jeg aldrig bliver selvstændig landmand. Man ser så mange ældre landmænd, der arbejder hele tiden og aldrig har fri uden at få noget ud af det. Så hvorfor løbe risikoen, når man ligeså godt kan få en fast månedsløn, siger Esben Tanghus, der arbejder som driftsleder på et landbrug.

De unge landmænd vil ikke eje

Dermed står dansk landbrug overfor en stor generationskløft, hvor salget af landbrugsbedrifter i stedet er forbeholdt ældre veletablerede landmænd, der køber gårde op for at udvide deres egen bedrift.

- Vi kan også se at gennemsnitsalderen for de veletablerede landmænd den stiger år for år, så vi forventer at vi har en kæmpe pukkel foran os med det udeblevne generationsskifte i dansk landbrug, siger ejendomsmægler i den sjællandske landbrugsorganisation Gefion, Michael Munthe Fog.

Banker og politikere skal sænke kravene for unge landmænd

Formand for Landboungdom, Svend Nygaard, betegner det manglende generationsskifte som et af de største problemer i dansk landbrug netop nu og appellerer til både banker og politikere om at lempe kravene for unge landmænd, så de kan komme ind på markedet.

- Der er ingen tvivl om, at det er bankerne, der har det sidste ord, og hvis de fastholder kravet om en opsparing på minimum 15 procent, har vi stort set ingen chancer for at kunne erhverve en ejendom, siger Svend Nygaard, der efter tre forgæves forsøg på at købe en ejendom i dag kan kalde sig selvstændig landmand.

På Sjælland koster en mellemstor landbrugsejendom typisk mellem 15 og 20 millioner kroner, og de købes typisk af ældre etablerede landmænd med god friværdi, der vil udvide deres egen bedrift.

Siden 1960’erne er antallet af landbrugsbedrifter i Danmark reduceret fra 200.000 til 40.000. Den udvikling fortsætter i de næste 10 år, hvor der forsvinder yderligere 10.000 bedrifter, vurderer Videncentret for Landbrug, Økonomi & Virksomhedsledelse.

Facebook
Twitter