Venstres Henrik Høegh vil lade atomaffald blive på Risø

Flere folketingspolitikere hælder nu til en mellemlagerløsning på dansk atomaffald.

Her på Risø ved Roskilde fjord kan atomaffaldet blive i en mellemlagerløsning, mener Henrik Høegh (V). (© Risø)

Stadig flere folketingspolitikere synes på vej til at opgive idéen om at grave det danskproducerede atomaffald ned på én af seks navngivne lokaliteter et sted i Danmark.

Heriblandt på Lolland, lige for foden af den kommende Femern-forbindelse.

Sammen med de øvrige medlemmer af Folketingets miljøudvalg var Venstres miljøordfører Henrik Høegh i sidste måned i Holland, for at besigtige et såkaldt mellemlager, hvor atomaffaldet opbevares over jorden.

Den idé kunne sagtens overføres til Danmark, mener Henrik Høegh, der nu vil have undersøgt om ikke det var bedst at lade atomaffaldet blive hvor det er, nemlig på Risø, tæt ved Roskilde Fjord.

Hollandsk mellemlagerløsning inspirerer

- Vi har jo set i Holland at en mellemlagerløsning kan klares hvor som helst. Det stiller spørgsmålet, om der overhovedet er grund til at flytte det her affald, siger Henrik Høegh.

Han understreger dog, at Venstre endnu ikke har taget endelig stilling til sagen, og at han udtaler som enkeltperson og ikke på vegne af hele partiet.

Enhedslisten siger nu klart fra overfor et slutdepot der skal graves ned i jorden, og mellemlagerløsningen vinder også gehør langt ind i regeringen.

Vil vinde tid med mellemlager

- Det er ikke nogen hemmelighed, at vi synes, et mellemlager lyder som en fornuftig løsning til at vinde tid, til at finde den rigtige slutopbevaring.

- Så det er det, vi hælder til for øjeblikket, men vi har ikke taget endelig stilling endnu, siger formanden for folketingets miljøudvalg, Lone Loklindt (Rad.V).

Medlemmer af Folketingets Miljøudvalg og Sundhedsudvalg besøger Risø den 27. februar for ved selvsyn at besigtige forholdene deroppe.