VIDEO Skoleelever laver fyrværkerikampagne

Sikkerhedsstyrelsen har i årets fyrværkerikampagne fokus på børn helt ned i børnehaveklassen.

5. D. på Antvorskov Skole vandt kategorien "Din egen aldersgruppe" for elever i 4.-6. klasse. (Video: 5. D. Antvorskov Skole)

Champagne, fyrværkeri og kransekage er fast inventar nytårsaften, men desværre var der også alt for mange skadestuebesøg, da vi flippede kalenderen over på 2016.

Mange af de tilskadekomne var børn, og derfor lancerer Sikkerhedsstyrelsen i år en fyrværkerikampagne, som henvender sig til børn helt ned i børnehaveklassen.

20.000 skolebørn har deltaget i en konkurrence, hvor de skulle lave en video om fyrværkerirådene. Ulykkerne sker nemlig, når børn ikke følger rådene, fortæller Lone Saaby, der er direktør hos Sikkerhedsstyrelsen.

- Ulykkerne sker formentlig, når børn ikke bruger beskyttelsesbriller eller ikke holder afstand, siger hun.

Fyrværkeri og rim

En af de skoleklasser, der har lavet en video om fyrværkeri, er 5. D. på Antvorskov Skole i Slagelse. De vandt deres kategori med filmen ”Fyrværkeri-rim”.

Udover at lave video har eleverne også fået meget ud af at være med i kampagnen, fortæller klassens lærer, Nanna Lotzkat.

- Vi har haft mange relevante snakke i klassen, og så får eleverne lært en masse om fyrværkeri i så tidlig en alder. De har alle sammen lært de fem sikkerhedsråd, siger hun.

I klassens video har de lavet de fem fyrværkeriråd om til små rim, og det tog lidt tid at komme på idéen, fortæller Noah Rasmussen fra 5. D., som har været med til at lave videoen.

- I starten kunne vi ikke finde ud af, hvordan vi skulle lave det, men så tænkte vi på rim. Det var en lidt simpel måde, men det er stadig ikke det samme hver gang, fortæller han.

Forældre skal også på banen

Men Youtube-videoer kan ikke gøre det alene. Det anerkender Lone Saaby, og derfor er der også brug for, at forældrene træder til, så antallet af fyrværkeriskader på børn kan komme ned.

- Vi kan forsøge med en oplysningskampagne at få forældrene til at tage en alvorlig snak med børnene om, hvordan fyrværkeri skal håndteres, og at børnene i bedste fald er under opsyn, siger hun.

Fyrværkerisæsonen starter i morgen, hvor salget af krudt begynder. Raketterne må dog først skydes af fra 27. december.

Du kan se videoen fra 5. D. på Antvorskov Skole i toppen af artiklen.