'Ville ønske, jeg ikke var gået i den sauna': 42 elever smittet højskole

Gerlev Idrætshøjskole har sendt 130 elever hjem efter stort smitteudbrud.

Vigga Moestrup er elev på Gerlev Idrætshøjskole, hvor flere elever er smittet med covid-19. (Foto: Thor Malthe Andersen © DR Sjælland)

Højskoleelever, sauna og coronavirus er en dårlig kombination.

Det lærte eleverne på Gerlev Idrætshøjskole, efter flere elever torsdag i sidste uge brød skolens regler om at være fysisk tætte sammen uden for deres såkaldte ’familiegrupper’.

Omkring 30 elever besluttede at gå i sauna, og efterfølgende blev 20 af dem testet positive med covid-19. Yderligere 22 elever er også blevet testet positive.

Smitteudbruddet har resulteret i, at de fleste elever på højskolen lidt uden for Slagelse er blevet sendt hjem. Det ærgrer forstander Tania Dethlefsen.

- Jeg ville ønske, at vi havde lukket saunaen. Så havde vi stået i en anden situation, siger hun.

Tilbage på skolen er der nu 15 internationale elever, som ikke kan hjemsendes, og 15 danske elever, som enten har familiemedlemmer i risikogruppen eller ingen mulighed for at isolere sig. Blandt de danske elever er fire isoleret, fordi de er testet positive med covid-19.

Familiebesøg resulterede i coronaudbrud

Smitteudbruddet på højskolen er opstået, fordi en elev deltog i et familiearrangement, hvor en af deltagerne var positiv med covid-19 uden at vise symptomer.

- Eleven fik foretaget en test, da vedkommende vender tilbage til Gerlev, som vores retningslinjer foreskriver. Den første test var negativ, og eleven kommer tilbage i god tro, siger Tania Dethlefsen.

Et par dage senere bliver saunaturen arrangeret og gennemført.

Det er i denne sauna, at 30 elever fra Gerlev Idrætshøjskole sad sammen med en coronasmittet elev. (Foto: Camilla Faurholdt-Löfvall © DR Nyheder)

- En stor gruppe elever på kryds og tværs af familiegrupper går i sauna, hvilket er stik mod vores retningslinjer. Der sidder de 30 personer i ret lang tid, hvor dråberne sprøjter rundt, fortæller Tania Dethlefsen.

Senere samme aften får eleven får eleven milde symptomer og vælger at isolere sig. Men det gør resten af skolen ikke.

- De øvrige elever går tilbage i deres familiegrupper, hvor der ikke er afstand, og det betyder, at vi i dag kan se, at der er smittetilfælde i alle familiegrupper, siger forstander Tania Dethlefsen.

Dagen efter saunaturen bliver elev igen testet for corona, og lørdag viser testresulatet, at eleven er smittet med corona.

Først om mandagen bliver skolens personale bekendt med saunasituationen.

- Der sender vi alle elever hjem, siger forstanderen.

'Vi har været dårlige til at tage ansvar'

19-årige Vigga Moestrup fra Hvidovre er en af de elever, der var med i saunaen, og som efterfølgende er blevet testet positiv for corona.

- Jeg er selvfølgelig utrolig irriteret på mig selv over, at jeg tog den beslutning. Jeg tænkte ikke en ekstra gang over, at hvis der var en med corona inde i saunaen, kunne jeg også få det. Jeg ville ønske, jeg ikke var gået i den sauna, men det kan jeg ikke gøre noget ved nu, så det må jeg acceptere, siger hun.

Vigga Moestrup er i øjeblikket isoleret på højskolen. Hun kan også mærke, at coronaen har ramt hende.

- Jeg startede ud med at hoste en masse. Jeg har også mistet min smagssans, som nok er det værste. Jeg har meget kvalme og er utrolig træt og har øm hals. Men ingen vejrtrækningsbesvær eller feber, fortæller hun.

Har du været god nok til at følge skolens regler?

- Nej, det har jeg ikke. Vi har alle sammen været dårlige til at tage ansvar. Det må vi have flere snakke om. Vi går og glemmer det, vi er i vores egen lille boble her på skolen, og så rammer det, siger Vigga Moestrup.

22-årige Ida Wennergaard var ikke med i saunaen og er heller ikke smittet med coronavirus. Hun tror, at alle elever har lært af saunasituationen.  (Foto: Thor Malthe Andersen © DR Sjælland)

22-årige Ida Wennergaard fra Sønder Højrup på Fyn har ikke været med i saunaen, og hun har valgt at blive på skolen af hensyn til sin familie derhjemme.

- Jeg har en lillebror med downs syndrom, som derfor er i højrisikogruppen. Jeg kunne ikke overskue risikoen, hvis jeg kom hjem og smittede ham, siger Ida Wennergaard, som indtil nu har været testet negativ med corona.

Hun er dog ikke vred på sine højskolekammerater.

- Ingen havde ønsket det her. Det er en situation, som vi skal lære af, siger hun.

Stor risiko for smitte i sauna

Jan Pravsgaard Christensen er professor i infektionsimmunologi ved Københavns Universitet.

Han fortæller, at saunaer og svømmehaller på grund af den høje luftfugtighed er steder med øget risiko for smittespredning.

- Det er først, når en dråbe med virus tørrer ud, at virusset holder op med at smitte. Der er dog lige det men, at virusset ikke kan lide meget høje temperaturer – som der for eksempel er i saunaer, siger professoren.

Han peger dog på, at man ofte sidder tæt i en sauna.

- Mit bud ville være, at der er større risiko for at blive smittet i en sauna end i et almindeligt rum – selv hvis man holder afstand, siger Jan Pravsgaard Christensen.

Testenhed sendt ud

Højskolen har i samarbejde med Region Sjælland fået sendt en mobil testenhed ud på skolen, så alle elever kan blive testet.

Testenheden er også på skolen i dag og igen på søndag, hvor højskolens tilbageværende elever og personale skal testes.

Eleverne må først vende tilbage på skolen, når de har to negative testresultater og er symptomfrie.

- Vi håber og tror på, at vi kan åbne igen i næste uge. Det er selvfølgelig fuldstændig afgørende, at det sker på en sikker og forsvarlig måde, siger Tania Dethlefsen og tilføjer:

- Det er ikke vores retningslinjer, der har været noget galt med, men måden eleverne har håndteret retningslinjerne og vores måde at kontrollere dem på.

I en tidligere version fremgik det, at en elev ventede på testresultat, mens vedkommende var i sauna med de øvrige elever. Det er efterfølgende rettet til, at eleven oplevede milde symptomer efter saunaturen og blev testet for corona anden gang dagen efter. DR beklager fejlen.

Facebook
Twitter