Virket er måske Danmarks største borg

En arkæologisk udgravning på Østfalster kan vise sig at give helt nyt materiale til Danmarkshistorien.

  • Middelalderarkæolog Leif Plith Lauritsen fra Museum Lolland-Falster kan se på brandlagene i jordvolden, at der har ligget borge, der er blevet belejret og brændt ned to til tre gange. (Foto: Lis Vibeke læsøe Olsen © dr)
  • Leif Plith Lauritsen og historikeren Erik Mandrup-Poulsen ved udgravningen på Falster. (Foto: Lis Vibeke læsøe Olsen © dr)
1 / 2

En udgravning ved Virket Sø på det nordøstlige Falster tyder på, at falstringerne i sin tid kunne søge tilflugt mod fjenderne i et befæstningsanlæg større end både Hammershus, Trelleborg og Vordingborg.

Arkæolog Leif Plith Lauritsen fra Museum Lolland-Falster er i hvert fald overbevist om, at han har gravet sig ind i voldanlægget til en kæmpe fæstning.

- Vi har et helt vildt, stort anlæg her med massive jordvolde. De er de vigtigste, for de beviser, at det ikke bare er en naturlig banke, men en regulær borgbanke, der er blevet genbefæstet gang på gang på gang, siger Leif Plith Lauritsen.

Ifølge arkæologen viser brandlagene, at borgen har været belejret i hvert fald to til tre gange, hvor den er blevet brændt ned.

- Vi har måske Falsters Virke, det her næsten mytiske, sagnomspundne forsvarssted, som falstringerne kunne trække sig tilbage til, når de blev angrebet i fællesskab, siger Leif Plith Lauritsen.

En lille bombe

Han mener, at stedet har været befæstet gennem flere hundrede år helt op til i 1200-årene.

- Der har været masser af diskussioner om, hvorvidt det er en borg eller ej. Under alle omstændigheder så ved vi nu, at den er befæstet og, som en lille bombe, så er det en af Danmarks største borge, siger Leif Plith Lauritsen

Han mener, at borgen er et par hektarer større end Vordingborg.

- Det er et kæmpe fund. Det er helt vildt, at vi har så stort og mægtigt et borganlæg hernede, som ikke rigtigt bliver nævnt i kilderne som andet end Falsters Virke, siger Leif Plith Lauritsen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk