Vordingborg Kommune sagde nej til 2,3 millioner fra Sundhedsministeriet: Det var ikke nok

Drømmen om et nyt lægehus i Vordingborg må udsættes, da kommunen kun fik tildelt en tredjedel af det søgte beløb.

Vordingborg Kommune må udsætte drømmen om et nyt lægehus, fordi de ikke har fået nok penge fra Sundhedsministeriet til at købe et. (Foto: Helge Røjle © DR)

Vordingborg Kommune har valgt at sige nej til at modtage 2,3 millioner kroner fra Sundheds- og Ældreministeriet.

Pengene skulle ellers have været gået til et nyt lægecenter i kommunen.

Vordingborg Kommune havde oprindeligt søgt om 7,5 millioner kroner i en pulje fra Sundhedsministeriet, der har oprettet puljepengene til at renovere eller etablere flere lægehuse, så flere praktiserende læger kan komme til byerne.

Men fordi ministeriet kun har bevilliget en tredjedel af beløbet, så siger Vordingborg Kommune "nej tak" til pengene.

Kunne ikke købe hus til lægeklinik

Hvis det ikke kan finansieres fuldt ud igennem den statslige pulje, så er det den rigtige beslutning at sige nej til pengene. Det mener Mette Høgh Christiansen (S), formand for udvalget for sundhed, senior og ældre i Vordingborg Kommune:

- Vi havde søgt pengene for at hjælpe vores borgere med bedre lægedækning. Vi havde søgt pengene til at købe et hus, og så indrette det til en lægeklinik. Så kunne lægerne nøjes med at skulle leje sig ind i lægehuset, siger hun.

Men da kommunen fik bevilget pengene, stod det klart, at de ikke måtte bruges på at anskaffe sig en ny ejendom:

- Og så er er ideen ligesom væk, siger Mette Høgh Christiansen (S).

Ifølge hende, stod den betingelse ikke klart, før kommunen havde modtaget millionerne.

Derfor mener hun heller ikke, at de kunne få meget ud af at beholde de 2,3 millioner kroner, som kommunen ellers havde fået tildelt af puljen fra Sundhedsministeriet.

- Pengene kunne ikke hjælpe. Vi kan ikke indrette os i noget, som vi ikke har købt eller mulighed for at købe. Og hvis vi selv skulle tage penge op ad lommen til det, så ville det gå ud over vores velfærd på andre områder.

Der var ikke penge nok

Det ærgrer May-Britt Kattrup, der er sundhedsordfører for Liberal Alliance, at Vordingborg Kommune har sagt nej til puljepengene. Dog mener hun også, at et nej tak til pengene var et fair valg.

- Det er ærgerligt, at de ikke kan få de penge, som de har bedt om, så de kan lave et sundhedshus. Og når de nu ikke kunne få alle pengene, synes jeg, det er fair nok, at de har sagt, de ikke kan bruge de andre pengene til noget, fordi de ikke har fået nok til at lave det, de gerne vil.

Men Vordingborg Kommune var langt fra den eneste, der ikke har fået alle pengene, som de havde søgt.

Puljen fra Sundhedsministeriet bestod af 200 millioner kroner, som de forskellige kommuner kunne søge. Dog var der søgt for 800 millioner kroner i alt.

Derfor skulle Vordingborg Kommune heller ikke være helt utilfreds, mener May-Britt Kattrup. For kommunen havde faktisk fået bevilget mere end gennemsnittet, fortæller sundhedsordføreren fra Liberal Alliance.

Der er dog en ny chance for et kommende sundhedshus i sigte. Sundhedsministeriet har valgt at lægge yderligere 600 millioner kroner i puljen, som kommunerne igen kan søge til efteråret.

Derfor har Mette Høgh Christiansen heller ikke lagt drømmen om et nyt lægehus i Vordingborg.

- Vi vil forsøge at søge senere igen, så vi kan hjælpe borgere og nye tilflyttere med bedre lægedækning her, siger formanden for udvalget for sundhed, senior og ældre i Vordingborg Kommune.

Facebook
Twitter