Werners kolonihave blev ødelagt af oversvømmelser: Nu skal en klimasø redde hans frugttræer

Klimasøer skal gøre en forskel for udsatte bolig- og haveejere.

Den nye klimasø ved Nykøbing Falster skal efter planen stå færdig til oktober. (Foto: Johanna Maj Varming © DR Sjælland)

Udsigten til mere regn og frygt for oversvømmelser har sat gravemaskinerne i arbejde flere steder i landet.

I Guldborgsund Kommune er man blandt andet ved at grave ud til en klimasø, der skal forhindre fremtidige oversvømmelser i boligområder.

Søen skal aflaste pumperne i Nykøbing Falster og forhindre, at Falsters største vandløb, Tingsted Å, går over sine bredder.

Magnus Engkær viser, hvordan vandet fra Tingsted Å i fremtiden vil ledes over i den nye klimasø. (Foto: Johanna Maj Varming © DR Sjælland)

- Vandstanden kan variere fra 15 centimeter til over en meter, men nu tager vi 24.000 kubikmeter vand, som vi parkerer i klimasøen og ikke nede i Nykøbing Falster by, fortæller Magnus Engkær, vandløbsbiolog i Guldborgsund Kommune.

Udover at forhindre store mængder vand i haver og kældre har projektet også det formål at skabe værdi for borgerne i området.

- Klimasøen skal aflaste Tingsted Å, men samtidig skal den overskydende jord bruges til at lave bakker til en cykelbane, siger Magnus Engkær.

Klimasøen skal efter planen stå klar til oktober, så den kan aflaste Tingsted Å, når efterårets skybrud og kraftige regnskyl rammer Danmark.

Werners kolonihave blev oversvømmet

I 2011 blev flere kolonihaver i haveforeningen Åhaverne ved Tingsted Å oversvømmet.

Formanden for kolonihaveforeningen, Werner Madsen, måtte dengang se resultatet af sine mange timers havearbejde drukne, da kolonihaven stod i 30-40 centimeter vand.

- Det er hårdt. Jeg har faktisk lidt svært ved at snakke om det. Det kommer for tæt på. Man skal tænke på de mange timer, man har lagt i haven for at nyde forskellige træer og frugter. Alt er ødelagt, og man skal begynde forfra.

Inde i haveskuret på grunden kan man se afmærkningen af, hvor langt oppe vandet stod. Vandet dræbte alt liv i haven.

Efter oversvømmelserne i 2011 oprettede kommunen to pumpestationer i området. Haveforeningen betalte den ene pumpe, mens kommunen betalte for den anden.

  • Werner Madsen viser, hvor højt vandet stod tilbage i 2011. (Foto: Johanna Maj Varming © (C) DR Sjælland)
  • - Det her var et valnøddetræ, som jeg var utrolig glad for, men det blev nedlagt af vandet, lyder det frustreret fra Werner Madsen. (Foto: Johanna Maj Varming © (C) DR Sjælland)
1 / 2

Men det var ikke nok til at holde vandet væk fra åen. I 2016 måtte kolonihaveejerne atter se flere af haverne blive oversvømmet.

- 2016 gav en ekstrem mængde vand. Haveforeningen pumpede 722.000 liter vand væk på 29 timer, men det kunne systemet ikke klare, siger Werner Madsen.

Den nye klimasø i Nykøbing Falster skal hjælpe haveforeningen mod voldsomme regnskyl, og Werner Madsen tror også, at søen vil gøre en forskel. Dog ikke nok til helt at forhindre fremtidige oversvømmelser.

- Jeg tror, at den kan gøre en forskel, og den vil nok hjælpe afvandingen i tilfælde af meget vand, men jeg er i tvivl om, om den kan klare en ordentlig omgang vand, siger han.

Magnus Engkær vil heller ikke love, at den nye klimasø kan forhindre fremtidige oversvømmelser.

- Det er svært at sige. Der er stor variation i regnvejret, som vi får, men vi håber, at denne sø kan redde en stor del af det.

Gode erfaringer i Næstved

Næstved Kommune etablerede fra 2016 til 2017 to klimasøer, som både skulle forhindre oversvømmelser ved store regnmængder, og at Ellebækken tørrede ud.

Indtil videre har man gode erfaringer med klimasøerne, fortæller Søren Madsen, der er projektleder og geograf i Næstved Kommune.

- Foreløbigt ser det rigtig godt ud. Der er kommet mere vand i vandløbene om sommeren, og vi har set, at søen har stuvet vand op, når der var kommet rigtig meget vand, siger Søren Madsen.

Men klimasikringerne skal have et større fremtidsperspektiv, understreger Tobias Johan Sørensen, der er klimaanalytiker i den grønne tænketank Concito.

- Over de næste 10, 30 og 100 år vil hændelserne blive mere voldsomme. Der vil falde mere regn og havvandet vil stige. Derfor er det vigtigt, at man kigger mange år ud i fremtiden, når man etablerer nye projekter, siger han.