Xenia gemte mad i soveværelset: Nyt projekt har fået hende til at stoppe overspisning

Kostdagbøger og gruppeterapi har vist sig effektive som behandling for overspisning.

Xenia Lynggaard gemte søde sager forskellige steder i sit hjem. Slik og chokolade lå skjult under halstørklæderne i klædeskabet, og slikpapiret blev gemt væk under skraldet i skraldespanden.

Der var altid noget sukker at klamre sig til, når følelserne kom væltende, og det hele blev for meget.

- Der var alt andet end bolsjer - det larmede for meget, siger Xenia Lynggaard, mens hun åbner skuffen til sit skab og viser et af de mange gemmesteder til slikket.

Men slikposerne, som før lå skjult under halstørklæderne, er nu væk.

'Imponerende effekt'

Efter at have set en dokumentar om spiseforstyrrelsen Binge Eating Disorder (BED) opdagede Xenia Lynggaard, at hun havde alle symptomer på tvangsoverspisning.

Derfor kontaktede hun BEDklinikken i Søborg, som gennem psykologhjælp og undervisning hjælper mennesker med spiseforstyrrelser.

Klinikken bidrager til et landsdækkende projekt, der forsøger at finde nye behandlingsmetoder til spiseforstyrrelser.

Senest har BEDklinikken udviklet et behandlingsforløb med blandt andet gruppeterapi og kostdagbøger, og alt tyder på, at metoderne virker på tvangsoverspisning, fortæller Sabine Elm Klinker, der er vicedirektør i Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade.

- Vi har set en imponerende effekt og er meget stolte over projektet, siger hun.

Over 86 procent af de 96 personer, som indtil videre har gennemført behandlingen, lever ikke længere op til kriterierne for at blive behandlet for tvangsoverspisning.

Årsagen til tvangsoverspisning skal klarlægges

Ved hjælp af gruppeterapi og dagbøger har Xenia Lynggaard i dag sluppet spiseforstyrrelsen og fået kontrol over sit madindtag.

- Gruppeterapien var virkelig effektiv for mig, fordi jeg ikke længere skulle tænke på, hvordan jeg så ud. Jeg skulle ikke sidde og trække maven ind, for der var også andre som mig, og vi kunne dele råd og erfaringer, siger hun.

I gruppeterapien finder man ud af, at man er i særlig situation, som andre også kan genkende, tilføjer Sabine Elm Klinker.

- Det går op for en, at man faktisk har en spiseforstyrrelse, og man altså ikke bare er blevet overvægtig, siger hun.

En kostdagbog, hvor der også er plads til at skrive de negative tanker, har hjulpet Xenia Lynggaard med at få kontrol over sin tvangsoverspisning. (Foto: Maja Flindthøj © dr)

Kostdagbogen var også et hjælpemiddel, der virkelig satte skub i tingene for Xenia Lynggaard. I dagbøgerne kunne hun skrive sine tanker ned på papir og komme af med bekymringer og følelser, forklarer hun.

- Jeg har altid spist med mine følelser. Jeg var glad i den lille stund, mens jeg spiste - der var ro inde i mit hoved. Men når jeg så var færdig med at spise, blev jeg bare så sur på mig selv, fordi jeg tænkte: Nu faldt jeg i igen. Det er ligesom et misbrug, siger hun.

Det er afgørende, at man finder ud af, hvad der ligger til grund for spiseforstyrrelsen, forklarer Else Marie Olsen, der er afsnitsledende overlæge på Ambulatoriet for spiseforstyrrelser på Psykiatrisk Center Ballerup.

- Målrettet psykoterapi, hvor man tager fat i, hvad der følelsesmæssigt ligger til grund for spiseforstyrrelsen, er vigtig, siger hun.

Projektet på BEDklinikken er nu halvvejs, og de første delresultater er klar: Ved projektets start overspiste deltagerne i gennemsnit 19,7 gange om måneden. Efter behandlingen er antallet nu nede 3,6 gange i gennemsnit.

Xenia Lynggaard afsluttede sit behandlingsforløb i oktober i år og håber, at der kommer mere fokus på at behandle og anerkende tvangsoverspisning som en sygdom.

- Der er ikke nok fokus på tvangsoverspisning, og folk ser det som et tabu. Når jeg går og spiser en is på gaden, ser jeg, hvordan folk glor på mig og tænker: Skal du ikke bare lade være med det? Nej, det skal jeg ikke, for jeg er også et menneske, siger Xenia Lynggaard.

BEDklinikken, Askovhus og Landsforeningen mod spiseforstyrrelse og selvskade skal til april fremlægge deres delresultater for politikere på Christiansborg.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter