Sproghjørnet i uge 17, 2012

Mange henvendelser til sproghjørnet handler om, at journalister i DR ikke kan finde ud af at bruge ligge og lægge rigtigt, og vi bliver spurgt om vi ikke kan lære dem det.Sprogmagister Ole Lauridsen siger i Sproghjørnet i uge 17, at han er enig i, at der er for mange, som ikke har styr på forskellen, også blandt journalisterne i DR, men han understreger, at det ikke specielt er journalister og ikke specielt journalister i DR, som laver fejl i ligge/lægge, sidde/sætte, springe/sprænge og synke/sænke, som hænger sammen med den samme grammatiske regel, som er overkommelig at lære, og som en professionel journalist burde have styr på.

Mange henvendelser til sproghjørnet handler om, at journalister i DR ikke kan finde ud af at bruge ligge og lægge rigtigt, og vi bliver spurgt om vi ikke kan lære dem det.

Sprogmagister Ole Lauridsen siger i Sproghjørnet i uge 17, at han er enig i, at der er for mange, som ikke har styr på forskellen, også blandt journalisterne i DR, men han understreger, at det ikke specielt er journalister og ikke specielt journalister i DR, som laver fejl i ligge/lægge, sidde/sætte, springe/sprænge og synke/sænke, som hænger sammen med den samme grammatiske regel, som er overkommelig at lære, og som en professionel journalist burde have styr på.

Det første ord i parret, f.eks. ligge, kan ikke have genstandsled. Man kan ikke "ligge" noget. Man kan ligge i sengen, men når man skal have noget til at ligge, så lægger man det.  

Problemet i de talte medier er, at mange udtaler ligge og lægge ens, som "legge".  Det gør måske ikke så meget, men så skal man huske hvordan de to ord bøjes: Ligge - lå - ligget.  Lægge - lagde - lagt.

Tilsvarende: Sidde - sad - siddet.  Sætte - satte - sat Springe - sprang - sprunget. Sprænge - sprængte - sprængt Synke - sank - sunket. Sænke - sænkede - sænket

Synke kan dog i en særlig betydning have genstandsled - man kan synke maden, spyttet og den bitre pille, men hvis det er skibe eller andre legemer, der skal ned på et lavere niveau, så er det sænke man skal bruge.

Nogle mennesker har svært ved grammatikken og har ikke styr på, hvad et genstandsled er.  Det burde journalister som professionelle sprog-mennesker have styr på, men kan med slet ikke med grammatikken, kan man bruge en anden regel. 

Ligge, sidde og springe har jo alle et "i" i første stavelse.  Mens lægge, sætte, sprænge og sænke alle har et "æ" i første stavelse. Ordene med æ beskriver en bevægelse, som også har æ. Ordene med i (y) beskriver en stilstand, som også har i.

Med hensyn til om Sproghjørnet kan påtage sig at lære DR's medarbejdere, at bruge ligge/lægge rigtigt, så støder det på vores modvilje mod at optræde med hævede pegefingre og skolemester-manerer.

Men i dette tilfælde vil vi gøre en undtagelse  - i det mindste i en periode.  Hvis lyttere som møder ligge/lægge fejl, vil være så venlige at notere ned, hvad der blev sagt, i hvilken udsendelse, på hvilket tidspunkt - og af hvilken medarbejder, så vil vi sende en skriftlig vejledning til den pågældende medarbejder.

Sproghjørnet sendes i de regionale udsendelser på DR's P4 og på P5 på forskellige tidspunkter.   Har du et spørgsmål eller en kommentar kan du skrive til os på følgende adresser: Mail: sproget@dr.dkSms: 1212 (indled med ordet "sprog") Post: Sproghjørnet, DR Århus, Olof Palmes Alle 10, 8200 Århus N

Venlig hilsen Ivar Hesselager Sproghjørneredaktør

Emner i Sproghjørnet uge 17, 2012

understå og forstå uge 17 2012 nr 1 fandango uge 17 2012 nr 1 utyske uge 17 2012 nr 1 ligge og lægge, springe og sprænge uge 12 2012 nr 2 lave rav i den uge 12 2012 nr 3 spektakel uge 12 2012 nr 3 grædende knæ uge 12 2012 nr 4 det klør i røven, så stiger smørret uge 12 2012 nr 4 pavestolt uge 12 2012 nr 5 pakke sine sydfrugter uge 12 2012 nr 5 utopisk uge 12 2012 nr 5

 

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk