Ti år efter bankkrak: Nu får lokale investorer nogle af deres penge retur

I slutningen af 2012 gik Tønder Bank konkurs som en af de sidste danske banker i kølvandet på finanskrisen.

Hans Thomas Lorenzen er en af de lokale investorer, der snart får penge retur mere end 10 år efter, Tønder Bank gik konkurs. (Foto: © Søren Bruhn Kongsted - DR Syd)

- Det er et lille plaster på såret. Nu får man da lidt ud af det.

Hans Thomas Lorenzen har ventet i over ti år på en afslutning. Og nu bliver der lagt låg på et langstrakt forløb om at få erstatning efter Tønder Banks konkurs i 2012.

- Jeg er glad for, at det hele er overstået, og at vi ikke skal vente længere. Nu er det i hvert fald afsluttet, og vi kan ikke gøre mere, siger han.

Tønder Bank var en af de sidste danske banker, der krakkede under Finanskrisen.

Tre år før banken lukkede, investerede Hans Thomas Lorenzen 200.000 kroner i et investeringsprodukt i banken. Penge, der blev tabt på gulvet, da banken drejede nøglen om i 2012. Og nu står han til at få en fjerdedel af de tabte penge retur.

- Det er dejligt. Men at det ville tage et helt årti, havde vi ikke regnet med.

'Et hæderligt resultat'

Finanskrisen i slutningen af 00'erne fik store konsekvenser for mange banker og investorerer.

Flere banker krakkede, og da Tønder Bank gik konkurs, efterlod det omkring 150 lokale investorer i vildrede. De havde alle investeret penge i banken.

Men mere end 10 år senere er konkursboet nu endelig gjort op. Derfor er der også glæde at spore hos medlemmerne i en lokal forening med alle investorerne fra Tønder og omegn, der har arbejdet på at få deres penge tilbage efter bankkrakket.

- Vi har kæmpet hårdt for at få pengene. Så det er med glæde, at jeg ser tilbage på det hele, siger Bjarne Laugesen, der er formand i foreningen Tønderinvestor 2009.

Senest har Bjarne Laugesen været i Skifteretten i Sønderborg. Her havde foreningen givet indsigelse mod kuratorens honorar. I 10 år har kuratoren nemlig forsøgt at gøre boet op, og honoraret for det arbejde stod i 31 millioner kroner.

Tønder Bank indgav sin konkursbegæring i slutningen af 2012. Det er en af de sidste banker, der krakkede under Finanskrisen. (Foto: © Arkiv: Hanne Høier - DR Syd)

Skifteretten har dog netop afsagt kendelse i sagen og vurderet, at honoraret er fair. En kendelse, som den lokale forening ikke har kæret. Dermed bliver det endelige punktum nu sat i sagen om Tønder Bank.

- Vi havde ikke forventet, at det skulle tage så mange år. Det er også en af grundene til, at vi har valgt ikke at anke. Nu har vi fået et hæderligt resultat ud af det, siger Bjarne Laugesen.

Udover foreningen i Tønder har en tysk bank, Hamburg Commercial Bank, haft mulighed for at kære kendelsen. Ifølge Skifteretten i Sønderborg har ingen kæret kendelsen, der derfor står til troende.

Stadig skuffet

Hans Thomas Lorenzen er glad for, at der nu er kommet en afklaring i sagen. Men selv 10 år efter Tønder Bank indgav sin konkursbegæring, vækker sagen stadig store følelser i ham.

- Jeg er da stadig ret skuffet. Vi blev jo lovet, at det var en god investering. Vi stolede på banken og bankrådgiveren.

Og på trods af cirka 50.000 kroner snart triller ind på hans konto, er sagen om Tønder Bank ikke bare noget, der forsvinder for ham.

- Jeg kan ikke glemme det. Det vil hænge ved. Det er en sag, som man aldrig glemmer.