100 hjemmeværnsfolk skal tjekke pas ved grænsen

Hjemmeværnet regner med at kunne være klar den 13. juni.

Ubevæbnede hjemmeværnsfolk skal aflaste politiet i forbindelse med den midlertidige grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse. (Foto: © Simon Skipper, Scanpix)

I alt 132 mand skal chefen for Totalforsvarsregion Fyn, Syd- og Sønderjylland stille med for at aflaste politiet med opgaver ved den midlertidige grænsekontrol.

Det ligger klart nu, hvor opgavedirektivet fra politiet er kommet.

- Vi har fået en opgave med at finde cirka 100 mand, som skal støtte politiet ved grænsen. 50 mand skal skiftevis arbejde en uge og have en uge fri, siger oberst og chef for Totalforsvarsregion Fyn, Syd- og Sønderjylland Flemming Agerskov.

Derudover skal 38 mand hjælpe til ved Rødby og Gedser.

Hjemmeværnsfolkene skal blandt andet aflaste politiet ved at undersøge biler, kontrollere papirer og rejsedokumenter og transportere asylansøgere. Derudover vil der være nogle administrative opgaver.

Hjemmeværnet skal ikke tage sig af tilbageholdelse og frihedsberøvelse, da det er en politiopgave.

Opgaven ved grænsen kræver, at hjemmeværnsfolkene har gennemført den grundlæggende hjemmeværnsuddannelse, og herudover skal de tage eller opdatere en færdselsreguleringsuddannelse. Kurset tager en uge.

- Der er et voldsomt tidspres for at få de første klar. Mit bud er, at vi kan sende det første hold til grænsen den 13. juni, siger oberst Flemming Agerskov.

Flemming Agerskov vurderer, at omkring 300 mand fra hjemmeværnsdistrikterne i Jylland og på Fyn er interesseret i opgaven. I næste uge holder Hjemmeværnet informationsmøde i både Fredericia og Aarhus for at fortælle mere om opgaverne.

I forvejen har det syddanske hjemmeværn 30 mand, der hjælper med logistikopgaver ved grænsen.