1300 kilometer vanvidseventyr: Lars svømmer Danmark rundt med sin 67-årige mor på slæb

Eventyrer vil svømme rundt om Danmark til fordel for overvægtige børn og folk med depression.

Våddragten er lynet og dykkerbrillerne er pudset. Lars Simonsen står på bredden og tager en dyb indånding, inden han kaster sig ud i det skvulpende vand ved Vidåslusen i Højer.

De næste tre til fire måneder vil Lars Simonsen svømme hele vejen rundt om Danmark som den første, der gør det i Danmark. Cirka 1.300 kilometer i alt.

Lars Simonsen er hverken elitesvømmer eller frømand. Faktisk havde han aldrig svømmet mere end 200 meter i åbent hav, før han gik i gang med at træne op til turen i foråret. Men udfordringer skræmmer ham ikke.

Kl. 9.00 kastede Lars Simonsen og hans mor sig ud i bølgerne med kurs op langs den jyske Vestkyst. (Foto: © Hanne Høier, (c) DR)

- Jeg ville på et rigtig eventyr her i Danmark. For et halvt år siden kunne jeg ikke rigtig svømme, så jeg synes, at det lød vanvittigt. Derfor var det det, jeg skulle gøre.

Men han gør det ikke alene. Ved sin side i vandet har han sin 67-årige mor, Ilse Simonsen. Hun tager turen i kajak. Hun bliver den ældste, der nogensinde har gjort det.

- Først synes jeg, at det var sindsygt, det han havde gang i. Men da han så ville have mig med var det jo fantastisk. Jeg er så tryg ved den kajak, så når jeg kommer ud på vandet sænker freden sig, siger hun.

Lars Simonsens to børn var også kommet for at sige farvel til. (Foto: © Hanne Høier, dr)

Lars Simonsen forventer at svømme 10-20 kilometer hver dag. I kajakken har de telt og proviant til turen, men de håber også at møde mennesker, der vil tilbyde dem overnatning i en rigtig seng.

Undervejs vil Lars Simonsen og hans mor bruge opmærksomheden på projektet til at samle penge ind til Julemærkefonden og Depressionsforeningen, som er områder, de begge har en stærk tilknytning til.

- Det er jo også en motivationsfaktor, når jeg ligger derude. Når jeg ved, at jo flere kilometer jeg kan få under bæltet, jo flere penge bliver der også samlet sammen, siger Lars Simonsen.

Lars Simonsens svømmerute er cirka 1300 kilometer i alt. (Foto: © (Grafik) Signe Heiredal, (c) DR)
Lars Simonsens svømmerute er cirka 1300 kilometer i alt.

Fra Vidåslusen ved Tønder svømmer Lars Simonsen op langs Vestkysten, rundt om Skagen og ned langs østkysten.

Hvis formen er god og vejrforholdene er optimale, vil han forsøge at tage det lange stræk fra Djursland og over Sjællands Odde. Alternativt tager han et stop på Samsø. Derfra går svømmeturen mod København, ned om Lolland-Falster og igennem det sydfynske øhav for at gå endeligt i land ved den første grænsesten i Flensborg Fjord.

Det er ikke første gang Lars Simonsen kaster sig ud i et eventyr af denne kaliber. Sammen med sin kone og deres to børn på syv og fem år padlede de i 2015 7.300 kilometer fra København til Istanbul.