1,4 ton vandpibetobak forsøgt smuglet ind i Danmark

Afgiften på 1,4 ton vandpibetobak, som to mænd prøvede at få over grænsen, har værdi af knap en million.

1,4 ton vandpibetobak blev tirsdag beslaglagt ved grænsen. (© Syd- og Sønderjyllands Politi)

Med 1,4 ton vandpibetobak i bagagerummet af en varebil forsøgte to mænd at køre over den dansk-tyske grænse tirsdag i denne uge.

De blev dog vinket ind til siden til kontrol ved Bylderup Bov, der ligger mellem Tønder og Tinglev, så to medarbejdere fra Toldstyrelsen kunne tjekke lasten.

Den viste sig at indeholde den store mængde tobak, som der ikke var blevet betalt hverken told eller afgifter for. Derfor blev de to mænd på 38 år og 48 år anholdt.

Der er tale om den største sag om indsmugling af vandpibetobak ved den dansk-tyske grænse i nyere tid, oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi.

- Vi ser jævnligt, at nogen prøver at indføre vandpibetobak, men ikke i den her størrelsesorden. Det er usædvanligt, siger Svenke Iwersen, der er vicepolitiinspektør i Udlændinge- og Kontrolafdelingen ved Syd- og Sønderjyllands Politi.

Mændene nægter sig skyldige. De blev løsladt onsdag, men sigtelsen mod dem for smugleri af særlig grov karakter er fortsat opretholdt.

Værdifuld tobak

Toldstyrelsen har ifølge sigtelsen opgjort værdien af afgifter på tobakken til vandpiber til 997.000 kroner.

- Toldafgiften ligger på omkring én million, og så kommer bøden oveni. Så det er en betragtelig sum, de to herrer står til at skulle betale, siger vicepolitiinspektøren.

Den ene mand er dansk statsborger, mens den anden er statsløs.

Generelt er myndighedernes blik blevet rettet mere direkte på tobak til vandpiber.

I løbet af 2018 blev der beslaglagt 8,7 ton vandpibetobak. Samtidig er der blevet opkrævet afgifter for mere end 6,6 millioner kroner i kølvandet på Skattestyrelsens tjek af en række virksomheder.

Ifølge Syd- og Sønderjyllands Politi er vandpibetobak blevet mere og mere populær.

- Vi ser det oftere og oftere. Det er en efterspurgt vare, der med jævne mellemrum bliver forsøgt smuglet ind, siger Svenke Iwersen.

Skattestyrelsen - der er en af de nye styrelser efter lukningen af Skat - var ude til kontrol hos 30 virksomheder rundt om i landet i løbet af 2018.

Sælger man vandpibetobak enten i hele pakker eller som løsvægt, skal der føres regnskab over køb og salg. Derudover skal det kunne dokumenteres, hvor tobakken er købt, og om der er blevet betalt den korrekte afgift.

/ritzau/

Artiklen er opdateret med citater fra Syd- og Sønderjyllands Politis Udlændinge- og Kontrolafdeling.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk