15-årige Matildes job er at spille kort med de gamle: ’De er glade. Jeg er glad. Det er win win’

Tønder Kommune har haft så stor succes med at ansætte unge på plejehjem, at ordningen nu udvides.

15-årige Matilde Lind Lorentzen har et lidt utraditionelt fritidsjob.

Hun er nemlig ansat til at hygge med de gamle på plejecenteret Lindevang i Tønder Kommune.

- Jeg ved aldrig helt, hvordan dagen bliver. Det er forskelligt fra dag til dag. Men jeg tror, jeg skal spille kort eller gå en tur i dag, fortæller hun, da hun møder ind til dagens arbejde.

Hun starter sit arbejde med at hilse på hos de ti beboere på afdelingen. Gerda Haugaard Christensen er den første beboer, Matilde Lind Lorentzen besøger. Her får de et spil kort.

- Vi unge giver noget andet, end de andre gør. Vi har tid til i ro og mag at sætte os med dem.

Og uanset hvem der vinder, sætter Gerda Christensen pris på Matilde Lind Lorentzens selskab.

- Hun er en sød pige. Hun er så hjælpsom, siger den ældre dame.

Matilde Lind Lorentzen har haft sit fritidsjob i to måneder og er glad for det.

- Jeg kan godt lide at arbejde med mennesker, og jeg nyder den glæde, det giver de ældre. Så bliver jeg selv glad. Så det er win-win.

Især de mange snakke, hun får med de ældre, gør indtryk.

- Det er interessant at høre dem fortælle om deres liv. De kan fortælle om historien på en helt anden måde, end det man lærer i skolen, siger hun.

  • De ældre nyder, at Matilde Lind Lorentzen har tid til at slag kort om eftermiddagen. (Foto: Stefan Jørgensen)
  • Matilde Lind Lorentzen har et godt forhold til de ældre på Lindevang. (Foto: Plejecenter Lindevang)
  • Sommetider er der bare brug for en hånd at holde i. (Foto: Plejecenter Lindevang)
1 / 3

Kommune håber, at flere vil være sosu

Matilde Lind Lorentzens job på plejecenteret er en del af et forsøg, hvor fire unge er blevet ansat på to plejecentre i Tønder Kommune. Det har vist sig at være så stor en succes, at kommunen nu vil ansætte yderligere ti unge mellem 15-17 år.

Det fortæller Torben Lindbæk-Larsen, der er fagchef for Pleje og Omsorg i Tønder Kommune.

- Det er et værdifuldt supplement, hvor generationer mødes. Plejepersonalet har en travl hverdag, og her har de unge bedre tid og ro til at tage det i de ældres tempo. Det giver glæde og tryghed hos de ældre.

Og på længere sigt skal det gerne give nye medarbejdere til ældreplejen. For ligesom mange andre kommuner har Tønder Kommune problemer med at rekruttere især sosu-assistenter.

Derfor håber kommunen, at unge med et fritidsjob på plejecentrene, kan få så meget smag for ældreplejen, at de om nogle år kan være med til at løse den udfordring. Men håbet er også, at fritidsjobbet kan mane fordomme til jorden, siger Torben Lindbæk-Larsen.

- Vi håber, at de får blod på tanden, og at de spreder til deres jævnaldrende, at det her faktisk er et interessant, spændende og givende job.

Matilde Lind Lorentzen og de andre unge møder ind i eftermiddagstimerne og bruger tiden med de ældre, når plejepersonalet har vagtskifte. De unge hjælper også gerne til under aftensmaden, når der skal dækkes bord, eller hvis de ældre har brug for støtte til at spise. Men alle plejeopgaver overlades til de øvrige ansatte.

  • Selvom der er stor aldersforskel, er det intet problem at have det sjovt. (Foto: Stefan Jørgensen)
  • Matilde Lind Lorentzen hjælper som regel også til ved aftensmaden. (Foto: Stefan Jørgensen)
  • Man bliver aldrig for gammel til at slå hinanden hjem i Ludo. (Foto: Stefan Jørgensen)
1 / 3

De unge skal ikke erstatte plejepersonalet

Tønder Kommune er ikke det eneste sted, man har fået øjnene op for at ansætte unge i fritidsjob på plejecentrene.

Alene i Syd- og Sønderjylland har Sønderborg, Haderslev og Esbjerg Kommune ansat unge i lignende fritidsjob på flere af kommunernes plejecentre.

Og ordningen kan sagtens udvides, så mange flere plejehjem hyrer unge ind til at hygge om de gamle, mener social- og ældreminister Astrid Krag (S), der for nylig selv overværede fritidsjobbernes arbejde på et plejehjem i Horsens.

- Jeg så, hvor meget glæde det giver de ældre, at der kommer et ungt menneske og spiller ludo eller tager den ældre under armen, så de kan gå en tur udenfor. Og samtidig får de unge mennesker øjnene op for et fag, mange af dem måske slet ikke kender.

Ifølge ministeren skal de unge ikke erstatte det nødvendige plejepersonale. De unges opgave er en anden. Og hun er ikke bekymret for, at de unge kommer uden særlige forudsætninger for at være sammen med f.eks. demente.

- Det er selvfølgelig vigtigt, at personalet tager godt imod de unge og introducerer dem grundigt. De skal have råd og vejledning. Og det er vigtigt, at de lærer de ældre at kende. Og så er de unge jo aldrig alene med de ældre på afdelingerne.

Ministeren tror – ligesom Torben Lindbæk-Larsen fra Tønder Kommune - at ordningen kan være med til at nedbryde fordomme om ældreplejen hos de unge. Men hun håber også, at det i sidste ende kan få flere unge til at læse videre på sosu-skolen.

For 15-årige Matilde Lind Lorentzen har fritidsjobbet på plejecentret Lindevang i hvert fald tegnet hendes fremtid.

- Jeg vil gerne arbejde med mennesker, og min plan er lige nu at blive social- og sundhedsassistent. Så det her er en god mulighed for at prøve det af, siger hun.

Facebook
Twitter