17-årige lærer at køre bil på efterskole: ’Nemt, når du bor og tager kørekort samme sted’

Flere efterskoler tilbyder eleverne at tage kørekort, mens de er på skolen.

Sebastian Kaczmarek og Rasmus Jørgensen går begge på Sundeved Efterskole, hvor de har brugt deres fritid på at tage kørekort. (Foto: Simon Brix © (c) DR)

Skal du på efterskole, har du mulighed for at blive bedre til alt fra e-sport og saltomortaler til violinspil og jagt.

På flere efterskoler kan du nu også lære at køre bil, hvis du nærmer dig 17 år.

Det gælder også på Sundeved Efterskole ved Aabenraa, som stiller klasseværelser til rådighed for en kørelærer i området.

17-årige Rasmus Jørgensen er elev på skolen og har netop fået sit kørekort.

- På den måde sparer jeg tid på gymnasiet, så jeg får mere tid til at koncentrere mig om skolen og lektierne der.

Klassekammeraten Sebastian Kaczmarek skal til teoriprøve om en uges tid, og han synes også, at det har været en fordel at tage sit kørekort, mens han har gået på efterskole.

- Det ligger jo der, hvor du bor, så det er meget nemt at komme frem og tilbage til teori og kørsel.

Efterskolerne skal tage stilling

Siden 2017 har det været muligt for unge at gå i gang med at tage kørekort, allerede fra de er 16 år og 9 måneder. Det rammer lige ned i efterskolernes målgruppe.

Ifølge Torben Vind, der er formand for Efterskoleforeningen, er ordningen dog stadig for ny til, at det er noget, eleverne kigger på, når de vælger efterskole.

Men det kan komme, mener han.

- Der er ingen tvivl om, hvis ordningen bliver permanent, bliver det i højere grad, et tilbud de enkelte efterskoler skal forholde sig til.

Lektionerne går fra efterskoleopholdet

På Sundeved Efterskole mener forstander Peter Koldby Juhl, at det er vigtigt, at eleverne får den samme mulighed for at tage kørekort, som elever i en almindelig folkeskole.

Sidste år tog 11 af efterskolens elever kørekort, og i år har 8 været i gang. Flere havde muligheden, men ifølge forstanderen er forklaringen at køre—og teoritimer ligger i elevernes fritid.

- Det er noget, man vælger at lægge oven i sit efterskoleophold, så de timer man bruger på teori, kørelektioner, glatbane og så videre går jo fra ens efterskoleophold.

Det har da også kostet noget på det sociale område, fortæller Rasmus Jørgensen.

- Vi har haft nogle aftener, hvor vi skulle øve teori, så jeg ikke havde tid til at være sammen med mine venner. Men jeg har jo så også fået et kørekort ud af det, så alt i alt er det okay.

I Syd- og Sønderjylland tilbyder også Nordborg Slots Efterskole på Als og Sine Efterskole i Løgumkloster kørekort som valgfag. Fra næste skoleår vil efterskolen i Gram også tilbyde de ældste elever, at de kan tage kørekort, mens de går på efterskolen.

Facebook
Twitter