19-årig muslimsk kvinde forlod Forsvaret efter fire dage: Det er tørklædet eller hæren

En ung muslimsk kvinde blev bedt om at forlade Varde Kaserne, da hun ikke ønskede at tage sit tørklæde af.

En 19-årig blev bedt om at tage sit religiøse tørklæde af eller forlade hæren. Hun forlod hæren. Billedet her er fra flagdagen i Aalborg sidste år. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Efter kun fire dage med værneret hos Efterretningsregimentet på Varde Kaserne fik en 19-årig muslimsk kvinde besked om enten at tage sit tørklæde af eller rejse hjem.

Muslimer er hjertens velkommen i Forsvaret, men uniformsreglerne er ufravigelige, fortæller oberst Susanne Lund, der er chef for Forsvarskommandoens kommunikationsafdeling, til Avisen Danmark.

Den unge, muslimske kvinde havde ellers under session - eller Forsvarets Dag, som det retmæssigt hedder - fået det indtryk, at det var i orden at bære hijab. Det er et religiøst tørklæde, hvor ansigtet er frit.

(Foto: © grafik: Emil Thorbjörnsson, DR Nyheder)

'Vi spørger ikke til deres religion'

Susanne Lund beklager over for DR Nyheder, at den 19-årige kvinde havde fået den opfattelse, at det kunne stemme overens med hærens uniformsregler at bære en hijab.

- Der er mange, der tidligere har henvendt sig forud for Forsvarets Dag, og spurgt, om det er okay, at de møder i hijab. Så har vi simpelthen en mail, vi sender ud, hvor vi forklarer, hvorfor det er, at den påklædningsgenstand må du ikke have på, når du møder op derinde, Susanne Lund.

Af denne mail kan man blandt andet læse, at civile "beklædningsgenstande ikke må anvendes sammen med uniformsgenstande," medmindre den civile beklædning ikke kan ses.

- Da et tørklæde er en civil beklædningsgenstand og uniformen ikke dækker tørklædet, er det ikke muligt efter reglerne at bære tørklæde sammen med uniform, står der videre i mailen, som DR Nyheder har set.

Obersten understreger, at det er vigtigt, at såvel værnepligtige som overordnede har samme fremtoning.

I Sverige har det siden 2006 været tilladt at bære hijab i hæren, men hvad mener du?

Ministeren ser ingen grund til at ændre reglerne

Christiansborg er partierne noget delte omkring Forsvarets håndtering af den unge kvinde. Forsvaret bør opdatere deres uniformsbestemmelser, vurderer SF's forsvarsordfører Anne Valentina Berthelsen overfor Avisen Danmark.

Omvendt understreger forsvarsminister Trine Bramsen (S), at man ikke har planer om at ændre reglerne for tørklæder, og at uniformsbestemmelserne glæder for alle.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) har søsat en intern undersøgelse af, hvem der vidste hvad og hvornår i ministeriet (ARKIV). (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

- Hvis du bærer et religiøst klæde, sender du et signal, siger Trine Bramsen til Avisen Danmark og går ikke videre ind i, hvad det er for et signal, hun mener, at et tørklæde og en uniform tilsammen sender, siger hun til avisen.

Venstres forsvarsordfører Karsten Lauritzen fortæller til DR Nyheder, at det er fornuftigt, at man hverken bærer "niqab, hijab, turban eller kalot i Forsvaret."

Den 19-årige muslimske kvindes identitet er DR Nyheder ubekendt. Avisen Danmark beskriver, at de har mødt hende, umiddelbart efter hun forlod Varde Kaserne. Avisen har også talt med én af hendes stuekammerater, der bekræfter forløbet.

Artiklen er opdateret med ordlyden af den mail, som Forsvaret sender ud, hvis de modtager forespørgsler om retten til at bære hijab i Forsvaret.