22-årig forældreløs kvinde samlede ind til fars bisættelse: Nu risikerer hun en bøde

Private indsamlinger på sociale medier skal anmeldes til Indsamlingsnævnet. Kun få kender reglerne.

Maria Paulsen fra Bramming bisatte sin far i lørdags. (© (c) privatfoto)

Den 18. september mistede Maria Paulsen pludselig sin far. Nu risikerer hun at få en bøde for at overtræde reglerne om indsamlinger.

I dagene efter dødsfaldet ville den 22-årige kvinde fra Bramming lukke sin fars profil på Facebook. I den forbindelse blev hun spurgt, om hun i stedet ville lave profilen om til en mindeside for ham. Det accepterede hun, hvorefter hun fik mulighed for at starte en indsamling.

Maria Paulsen mistede sin mor, da hun var to år gammel, og hun har ikke kontakt til sin øvrige familie. Derfor var udsigten til økonomisk hjælp til faderens bisættelse en kærkommen håndsrækning.

- Jeg står alene med omkostningen sammen med min mand. Vi er 22 og 23 år uden nogen form for opsparing til at kunne betale for, at min far pludselig går bort, siger hun.

Maria Paulsen omfavner sin far, efter hun blev viet. Privatfoto.

De færreste ved det

Sociale medier som Facebook og hjemmesiden caremaker.dk er blevet danskernes foretrukne sted at starte private indsamlinger.

Men det er de færreste, der ved, at en privat indsamling skal anmeldes til Indsamlingsnævnet. Det skal ske to uger før, selve indsamlingen starter. Det kan straffes med bøde, hvis nævnet mener, at indsamlingen er i strid med lovgivningen.

Det fortæller indsamlingsrådgiver Stig Fog.

- Man bliver nødt til at slå koldt vand i blodet og rette henvendelse til Indsamlingsnævnet, anmelde indsamlingen og så vente på, at man får en godkendelse til at samle ind, siger han til DR Syd.

- Sådan er det desværre, og det er fordi, man bliver nødt til at kigge efter, hvem det er, der samler ind på nettet, så det ikke bare er falske profiler eller mennesker, som vil bruge pengene til noget helt andet.

Sidste år blev der ifølge Indsamlingsnævnet afsagt to domme for overtrædelse af indsamlingsreglerne.

I den ene sag blev indsamleren idømt en bøde på 3000 kroner for at have lavet en indsamling, der ikke var anmeldt til nævnet, og fordi regnskabet for indsamlingen heller ikke var sendt ind. Indsamleren blev samtidig idømt tvangsbøder på 1500 kroner om ugen, indtil begge dele var gjort.

Pengene strømmer stadig ind

Siden Maria Paulsen startede indsamlingen den 25. september, er det lykkedes hende at samle 22.000 kroner ind. Også selvom hun havde sat et loft på 15.000 kroner. Og pengene fortsætter med at strømme ind.

- Det er meget uvirkeligt for mig, at der er så mange, der har hjulpet mig. Det er noget, jeg ikke helt forstår endnu, siger hun.

- Jeg har mistet min støtte gennem hele mit liv, som betød alt for mig. Jeg synes, alt var uretfærdigt. At alt altid gik ud over mig. Det betyder bare så meget for mig, at denne her kamp er jeg fri for at stå med selv, siger Maria Paulsen.

Regler for indsamlinger

  • I 2018 koster det 1100 kroner at anmelde en indsamling til Indsamlingsnævnet.

  • Indsamlingen skal anmeldes to uger før, at indsamlingen starter.

  • Overtrædelse af indsamlingslovens regler kan straffes med bøde.

  • Privatpersoner må godt samle ind på arbejdspladsen eller i sportsklubben, uden at indsamlingen skal anmeldes. Det er først, når indsamlingen bliver offentlig som for eksempel på Facebook, at en anmeldelse er påkrævet.

  • I 2017 modtog Indsamlingsnævnet 559 anmeldelser af indsamlinger, viser nævnets årsberetning.

  • Indsamlingsnævnet hører under Justitsministeriet.

Kilde: Indsamlingsnævnet

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk