239 kilometer mark erstattet af blomster: ’Det er vores ansvar at give plads til naturen’

Antallet af faunastriber langs marker er fordoblet siden sidste år.

Esben Møller Xu har sået et 800 meter langt bælte med blomster langs en af sine dyrkede marker til gavn for insekter og fugle- og dyreliv. (Foto: Peter Halkjær © (c) DR)

I kanten af Esben Møller Xus mark vokser små grønne spirer frem. Inden længe vil de danne et bælte af farvestrålende blomster.

Han er økologisk landmand ved Varde og har sået en tre meter bred og 800 meter lang stribe med blomster langs sin mark til fordel for biodiversiteten. En faunastribe.

- Der er masser af biller, insekter og mariehøns, der kravler rundt her på jorden, siger han, mens han roder med hænderne hen over jorden.

Antal af faunastriber slår rekord

Esben Møller Xu er med i et projekt, hvor en række kommuner, grønne organisationer og landmænd tilbyder jordejere at få sået blomster, som giver bedre livsbetingelser for vilde dyr og insekter.

- Vi har en stor påvirkning på naturen, så derfor har vi også et ansvar for, at naturen kan være her, samtidig med at vi er her, siger han.

Projektet, der begyndte i 2015, er blevet så populært, at der i år er sået 239 kilometer blomster over 1.000 forskellige steder fra Struer i nord til Esbjerg i syd.

Det er over dobbelt så mange blomsterstriber i forhold til sidste år.

Et skridt i den rigtige retning

Hos Landbrug og Fødevarer er man glad for projektet og så gerne, at flere kommuner og landmænd sprang med på initiativet.

- For en kommune handler det bare om at bruge nogle få penge på det, og så er man med til at bakke det op. Også for landmanden er det nemt, siger formand Martin Merrild.

Kommunen donerer nemlig frøene, mens en maskinstation står for såningen på landmandens regning.

Faunastriberne er godt nyt for båder bier, fugle og andre vilde dyr, fortæller seniorforsker ved bioscience ved Aarhus Universitet Beate Strandberg.

- Det er noget, man forholdsvis nemt kan gøre og også få en gavnlig effekt ud af. Det er første skridt på vejen til at få mere biodiversitet.

Danmarks Naturfredning: Der skal mere til

Men selvom faunastriberne blomstrer frem flere steder, skal der mere til, hvis man vil skabe gode vilkår for vilde dyr. Det mener Maria Reumert Gjerding, der er præsident for Danmarks Naturfredningsforening, som også er med i projektet.

- Naturen har brug for store sammenhængende områder, hvor arterne kan trives og leve. Men faunastriber ude i landbrugslandet er et rigtig fint initiativ.

Landmand Esben Møller Xu er også godt klar over, at hans faunastribe ikke løser udfordringen alene, men på længere sigt håber han, at det har en effekt.

- Det er ikke sikkert, at jeg kan se nogen forskel i min tid, men forhåbentlig kan det være med til at skubbe i en anden retning. Det sætter i hvert fald nogle tanker i gang.

Blomsterbælterne, der er sået i år, fylder samlet 70 hektar eller 0,003 procent af det samlede landbrugsareal i Danmark.

Med afsæt i projektet fra de ni midt- og vestjyske kommuner har landmænd over hele landet taget initiativ til selv at så faunastriber langs deres marker.

FacebookTwitter