24-årig Esbjerg-studerende udvises for at tilslutte sig Islamisk Stat

Retten i Esbjerg har dømt en 24-årig mand for at lade sig hverve af Islamisk Stat.

(Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

Retten i Esbjerg har afsagt dom i sagen mod en 24-årig finsk-somalier, der var tiltalt efter terrorparagraffen for at lade sig hverve af Islamisk Stat.

Han får fire års fængsel og udvises af Danmark med indrejseforbud for livet.

Manden bliver dog ikke dømt for at have været i træningslejr under Islamisk Stat, da retten ikke mener, der er fundet bevis for anklagen. Derudover skal den 24-årige betale sagens omkostninger.

Det har et enigt domsmandsret meddelt i retten i Esbjerg.

Selvom den 24-årige mand altså ikke blev frifundet i hovedanklagen - at have modtaget våbentræning under Islamisk Stat - er senioranklager Lars Vierick tilfreds med udfaldet.

- Jeg er rigtig godt tilfreds med dommen. Sagen er et godt eksempel på, at anklagemyndigheden strafforfølger de her folk, der har været i Syrien uanset, hvor de tager hen bagefter, siger han.

Den dømte var tydeligt berørt, da dommen blev læst højt. Og hans forsvarer Mette Grith Stage er også skuffet over dommen, selvom den 24-årige blev frifundet i hovedanklagen.

- Det er en sag, der efter min opfattelse, kunne være gået begge veje. Så jeg havde selvfølgelig håbet på en frifindelse, siger hun.

Den dømte har bedt om tid til at overveje, om sagen skal ankes. I følge forsvarsadvokaten skal de overveje, om de mener, at straffen er rimelig, når han er frifundet for at have været i træningslejr eller i kamp.

- I de andre syrienkriger-sager i Danmark er de netop blevet dømt for at håndtere våben, så det overrasker mig, at han skal have lige så høj straf, siger hun.

Prædikede koranen i Islamisk Stat

Den 24-årige mand var tiltalt for i perioden fra 2013 til 2015 at have rejst til Syrien for at lade sig hverve af Islamisk Stat - og for at have modtaget kamptræning af terrororganisationen.

Den 24-årige mand, der er finsk statsborger med somaliske rødder, studerede i Esbjerg, da han blev anholdt.

Manden erkendte, at han har boet i Syrien i denne periode, men han nægtede at have tilsluttet sig Islamisk Stat.

Han har forklaret, at han prædikede koranen og underviste børn i islam i områder, der var styret af Islamisk Stat, men nægter altså, at det var for at fremme terrororganisationen.

Men at han valgte at prædike islam i områder styret af Islamisk Stat opfatter retten som en tilslutning til Islamisk Stat.

Desuden har retten lagt vægt på, at den 24-årige mand har prædiket i området over en længere periode.

Ved tidligere retsmøder har han forklaret, at han som 17-årig begyndte at praktisere islam. Dengang boede han i England med sin familie.

Han havde en masse problemer derhjemme, og det endte med, at han stak af hjemmefra og vendte sig mod islam.

Han har tidligere forklaret, at han er troende muslim, og at det var et stort ønske blandt unge både i moskeen og på det college, han gik på, at man gerne ville udvandre og prøve at leve i Syrien, hvor Sharia-loven gælder.

Halvandet år er usædvanlig lang tid

Inden domsafsigelsen talte vi med journalist og forfatter med stort kendskab til Islamisk Stat, Deniz Serenci. Ifølge ham er sagen usædvanlig, fordi den nu dømte var i Syrien i halvandet år. Flere andre har været i retten under lignende tiltaler, men det har typisk kun været to til tre uger.

Han fandt det meget usandsynligt, at den 24-årige ikke skulle have været en del af Islamisk Stat.

- Det lyder ikke særlig sandsynligt, at man kan tage til Islamisk Stat og prædike uden at være en del af Islamisk Stat. Det er en terrororganisation, der på ingen måde levner plads til andre synspunkter. Deres holdning er, at enten er du med os, eller også er du imod os, siger han.

Han forklarede også, at netop perioden mellem 2013 og 2015 er den vigtigste periode for Islamisk Stat.

- De erobrede store landområder, fik otte millioner indbyggere under sig, fik erklæret et kalifat. De begik, hvad FN kalder et folkemord i Irak, startede sexslaveri og huggede hovederne af folk, siger Deniz Serenci

Artiklen er opdateret med reaktioner fra forsvar og senioranklager i sagen.