25.000 ansatte må pakke smøgerne væk: Region vil indføre totalt rygeforbud

Region Syddanmark vil indføre samme rygepolitik på alle regionens arbejdspladser.

Det skal være slut med at ryge på alle Region Syddanmarks arbejdspladser. Det fremgår af et oplæg i hovedudvalget i Region Syddanmark. Arkivfoto. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

25.000 ansatte i Region Syddanmark skal i fremtiden lade smøgerne ligge i tasken, så længe de er på arbejde. Regionen vil nemlig indføre rygeforbud på samtlige arbejdspladser i organisationen.

På de fire syddanske sygehuse er det allerede forbudt at tænde en cigaret i arbejdstiden - både indendøre og udenfor.

Den rygepolitik eller noget lignende skal udbredes til resten af regionens arbejdspladser, fortæller regionsdirektør Jane Kragelund.

- Vi er jo én organisation, og derfor vil vi gerne have, at man har det på samme måde, uanset om man er ansat på et sygehus eller i regionrådshuset, siger hun.

Detaljerne skal diskuteres

I et oplæg til den fælles rygepolitik fremgår det, at det ikke er tilladt at ryge i arbejdstiden, uanset om medarbejderen er til møde, på kursus, på udflugt eller lignende væk fra arbejdspladsen. Men det er et punkt, der stadig skal diskuteres inden den endelige politik vedtages, fortæller Jane Kragelund.

- Hvis man er på rådighedsvagt og er hjemme. Er det arbejdstid? Eller hvis man er på kursus uden for regionens matrikel. Hvilken politik gælder så? Det er nogle af de spørgsmål, vi diskuterer.

Lone Rasmussen er med i arbejdsgruppen som medarbejdernes repræsentant. Hun mener, at det er helt naturligt at få en fælles rygepolitik.

- Ellers kan det give frustrationer hos medarbejderne, hvis vilkårene ikke er ens for de ansatte. Det er jo den samme arbejdsplads, siger hun.

Hun påpeger også, at der er nogle detaljer, der skal præciseres. Det er for eksempel Lone Rasmussens personlige holdning, at hvis man er på kursus, er det rygepolitikken på den pågældende matrikel, der gælder.

Politisk opbakning til rygestopkursus

Ifølge Jane Kragelund er arbejdsgruppen meget opmærksom på ikke at krænke den personlige frihed med et totalt rygeforbud.

- Sådan må det jo ikke blive. Derfor har vi også behov for at diskutere politikken med vores medarbejderrepræsentanter for at sikre de rigtige balancer i gråzonerne.

Lone Rasmussen forventer, at de ansatte vil få tilbudt et rygestopkursus. Og det er der også opbakning til fra politisk side, siger Stephanie Lose til JydskeVestkysten.

- Vi ved, at det kan give rigtig god mening, hvis man får hjælp til at stoppe med at ryge. Så vi er bestemt åbne for at kigge på det, siger hun til avisen.

Ifølge den foreløbige plan vil den fælles rygepolitik komme på hovedudvalgets dagsorden til godkendelse i starten af april og vil træde i kraft i sensommeren 2019.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk