30.000 raske tyrekalve aflives hvert år

Flere og flere raske tyrekalve bliver aflivet som nyfødte. Det kan nemlig ikke betale sig økonomisk at beholde dem.

Prisen på tyrekalve er igennem det seneste år faldet til det halve, og det får landmændene til at aflive kalvene som spæde. (Arkivfoto). (Foto: DR- Johnny Krone)

Et stigende antal raske tyrekalve aflives, så snart de fødes, fordi landmændene ikke kan tjene penge på at fede dem op til slagtning.

I alt 30.000 tyrekalve må lade livet hvert år i følge Landbrug og Fødevarer, der er en interesseorganisation for landbruget, agro- og fødevareindsutrien.

Fakta om tyrekalve
  • Når mælkeproducenter får tyrekalve, eksporterer de dem til Holland, hvor det er tilladt at opfede dem som sødmælkskalve, der slagtes
  • Prisen på tyrekalve til eksport er faldet fra 800 kr. til 400 kr. per kalv, fordi den hollandske efterspørgsel er mindre. Så kan det ikke betale sig at eksportere dem.
  • Der fødes årligt 228.000 tyrekalve.
  • Landbrug og Fødevarer kommer i næste uge med sin nye strategi for den danske mælkeproduktion, hvor et af målene er 1 milliard kilo mælk ekstra om året - det vil ifølge direktør Gitte Grønbæk betyde, at der fødes 20.000 flere tyrekalve om året.

Det seneste år er prisen på tyrekalve faldet til næsten det halve, og det betyder, at flere  landmænd vælger at aflive dem med det samme.

- Det sker mere og mere, uden at jeg har konkrete tal på det, siger formanden for Landsforeningen af Mælkeproducenter, Kjartan Poulsen.

Landmænd afliver kalve med en kniv og boltpistol

Prisen for en tyrekalv er ganske enkelt så lav, at der er ikke er nogen økonomisk gevinst i at fede kalvene op.

- Man sætter penge til ved at passe tyrekalven, tilføjer formanden for Landsforeningen af Mælkeproducenter, Kjartan Poulsen.

Også i Sønderjysk Landboforening, hvor Christian Lund er formand, ser man at et stigende antal nyfødte tyrekalve få en boltpistol for panden. Landmændene afliver selv dyrene med en boltpistol og en kniv.

- Landmændene synes, at prisen er så lav, så de kan ikke få dækket deres omkostninger til at fede kalven op, siger Christian Lund.

- Hvis landmanden ikke har brugt kønssorteret sæd, som er en mulighed for at mindske at få tyrekalve på sin ejendom, så er det jo en eller to kalve, han skal aflive om dagen, forklarer Christian Lund.

Normalt sendes tyrekalve til Holland for at blive fedet op. For tiden får landmændene 400 kroner per kalv.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på syd@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.