Fra i dag skal 3.300 elever og kursister iføre sig et mundbind eller visir, når de er uden for klasselokalet på uddannelsesinstitutionen Rybners i Esbjerg.
De 500 ansatte får udleveret et visir, som de skal rengøre dagligt.
Det sker, selvom det ikke er et krav fra sundhedsmyndighederne.
- Vi har i løbet af de første uger efter sommerferien kunnet se, at der er områder på skolen, hvor vi ikke kan overholde afstandskravet på en meter, og eleverne går meget tæt på hinanden, siger direktør på Rybners Olaf Rye.
- Nogle steder minder det om en banegård, og dér skal man jo bruge mundbind. Derfor er det her et forsøg på at forebygge og være ekstra forsigtig, siger han.
Mundbind på fællesarealer
Når eleverne sidder inde i deres klasser, skal de ikke bære mundbind. Det er kun, når de forlader klasserne.
- Hele dagen holder vi eleverne samlet klassevis. Det er, når eleverne er blandet ude på gangene, at de skal bruge mundbind.
- Der kan måske stå 1.000 elever på gangarealerne. Hvis nu der er én elev, der er smittet, som går op ad gangen og smitter to. Og de to så smitter nogle andre, så kan der komme et smitteudbrud. Det vil vi gerne forhindre. Det vil være rigtig træls, hvis vi skal lukke skolen, siger Olaf Rye.
Skaber tryghed
Det nye krav er blevet taget godt imod fra flere af de elever, som DR har talt med.
- Jeg synes, det er en god ide at gå med mundbind. Det er en del af skolens forsigtighedsprincip. Der kan pludselig være mange elever samlet på gangene. Og derfor er det fornuftigt at gå med mundbind, siger Viktor Lykke Mouritsen på 19 år, der går i 3.L på STX-uddannelsen.
Han får opbakning fra 18-årige Thea Laigaard, der går i 3.D på Rybners HHX-uddannelse.
- Når vi færdes så mange på skolens arealer, er der stor risiko for at blive smittet. Jeg synes, det skaber en vis tryghed, at skolen prøver at beskytte os, siger hun.
17-årige Mille Honoré Pallesen fra 2.M på STX-uddannelsen er enig:
-Hvis det på nogen måde kan have en effekt og bidrage til, at vi kan blive ved med at gå i skole, som vi gør nu, så er det noget, vi selvfølgelig er villige til at gøre, siger hun.
Vi har jo ikke mundbind på i supermarkedet
Men virolog på Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen vurderer, at det ikke er nødvendigt at gå med mundbind på skoler.
- Man kan sammenligne det at færdes på gangene på et gymnasium med at gå i supermarked eller indkøbscenter. Der anbefaler vi jo heller ikke at gå med mundbind på nuværende tidspunkt, siger han.
Han vil dog ikke afvise, at mundbind i skoler bliver et krav - enten der, hvor der er et lokalt udbrud, eller på alle skoler, hvis smittetallet stiger.
- Det vil jeg ikke udelukke. Men det er væsentligt at huske på, at det ikke er noget mirakelmiddel. Man skal stadig huske god fysisk afstand og god håndhygiejne, siger Allan Randrup Thomsen.
Uddannelsessteder ser forskelligt på mundbind
Men på andre store uddannelsesinstitutioner såsom EUC Syd, Erhvervsakademi Sydvest og på professionshøjskolen UC Syd, der har afdelinger i flere byer i Sydjylland, er der ikke krav om mundbind.
Dog udelukker man ikke at indføre krav om mundbind på et tidspunkt på UC Syd, der har 7.500 studerende.
- Hvis vi kan fornemme, at de studerende ikke kan overholde afstandskravet, når de bevæger sig uden for undervisningslokalet, så indfører vi mundbind, siger prorektor for UC Syd Alexander Christian von Oettingen.
For erhvervsinstitutionen EUC SYD er et krav om mundbind på nuværende tidspunkt for langt at gå.
- Jeg synes, det er lidt voldsomt. Jeg kender ikke de lokale forhold på Rybners i Esbjerg. Men lige nu vil vi ikke gøre det, siger vicedirektør Hans Lehmann.
På Rybners er de elever, som DR har talt med, klar på at tage kampen op mod coronavirusset iført mundbind i den kommende tid.
- Vi vil hellere være i skole og have undervisning og så tage et mundbind på, når man skal ud i kantinen eller på toilettet, frem for at måtte sidde derhjemme og have hjemmeundervisning. Hjemmeundervisning har vi prøvet, og det fungerede, men det var ikke optimalt, slutter Thea Laigaard.