37-årig delte dødsfoto på Facebook: Nu er han frikendt

Retten i Sønderborg har i dag frifundet manden, der lagde et billede på Facebook af dødsulykke.

Trafikken stod stille på den sønderjyske motorvej efter den voldsomme tågeulykke 12. marts 2018. DET ER IKKE DETTE BILLEDE, SOM BLEV DELT. (© (c) DR)

En 37-årig mand fra Padborg er blevet frifundet i sag efter at have delt billeder på Facebook af en voldsom dødsulykke.

Det har Retten i Sønderborg afgjort i dag.

Ulykken skete i marts sidste år, hvor den Sønderjyske Motorvej var indhyllet i en tæt tåge.

Her blev en firehjulstrækker klemt mellem to lastbiler. Ulykken kostede to mennesker livet. De blev dræbt på stedet, mens 20 personer blev kvæstet.

Skrev kommentar til billede

Motorvejen bliver spærret i begge retninger, så redningsmandskab kunne komme frem og behandle de kvæstede.

Imens gik trafikken i stå, og ifølge Syd- og Sønderjyllands Politi steg flere bilister ud med mobiltelefonen i hånden og tog billeder helt tæt på ulykken.

Blandt dem var ifølge politiets oplysninger den 37-årige, der tog billeder af den forulykkede firehjulstrækker.

På Twitter opfordrede Syd- og Sønderjyllands Politi til, at bilisterne straks stoppede med at tage billeder fra ulykken. (Foto: Marie De Fine Skibsted © (c) DR)

Efterfølgende lagde han billederne på Facebook, og af anklageskriftet fremgår det, at den 37-årige kommenterede billedet med:

”Ham i den røde var der ingen livstegn fra overhovedet”

Ingen personer på billedet

I retten forklarede dommerne deres afgørelse med, at man i billedet kun kunne se en rød beskadiget bil, der var ugenkendelig - ingen personer kunne ses. I så fald havde det været en anden sag.

Forsvareren, Hans Henrik Wurlitzer, lagde i sagen vægt på, at de kvæstede ikke kunne identificeres på billederne. Derfor mente han, at den 37-årige var uskyldig.

- Det, man kunne se, var ulykkesbilen, og den var i en stand, så man ikke kunne regne ud, hvem der eventuelt sad i bilen. Derfor er sagen ikke omfattet straffeloven, forklarer han.

Men anklagemyndigheden mente, at motivet i billedet var genkendeligt for de pårørende. Derfor var det ifølge anklager Gynna Sandberg nok til, at loven var overtrådt.

- Vi er klar over, at der ikke var et billede af de afdøde, men vi mener, at billedet af bilen er så stærkt krænkende for de pårørende og personerne i bilen, at det ikke er sådan, man skal huskes på Facebook, siger hun.

Forsvarer: Jura kan halte efter moral

Med dommen i dag blev grænsen for, hvornår man må dele billeder af ulykker, kridtet yderligere op.

- Man må vise billeder af trafikulykker, bare man ikke viser billeder af personer, der er kommet alvorligt til skade eller er afgået ved døden, siger Hans Henrik Wurlitzer.

Den tiltalte har tidligere forklaret, at han efter en til to timer igen fjernede billedet fra sin Facebook-side af moralske årsager.

- Jura, etik og moral skulle gerne gå hånd i hånd, men nogle gange kan juraen halte lidt bagefter, erkender den tiltaltes forsvarsadvokat.

Den tiltalte var ikke selv mødt op i Retten i Sønderborg i dag, da han bor i udlandet, meddelte forsvarsadvokaten, da sagen gik i gang.

Preben Jessen, sønnen til en af de dræbte, har ikke ønsket at kommentere sagen.

Artiklen er opdateret med citat fra anklager ved Syd- og Sønderjyllands Politi Gynna Sandberg og den tiltaltes forsvarsadvokat, Hans Henrik Wurlitzer.

Facebook
Twitter