4000 falder i hvert år: Flere drukner i havnen end ved stranden

Folk drukner, især når det er mørkt, og når de er alene på kajen.

De danske havnebassiner kan umiddelbart se fredelig ud, men ny statistik viser, at der er flere, der drukner i havnene end ved badestranden. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Der drukner der flere i de danske havne, end der gør ved kysterne.

Det er Trygfonden, der har set nærmere på drukneulykker i Danmark, og de vurderer, at omkring 4.000 danskere hvert år falder i de danske havne, og mellem 2001 og 2015 er 221 af dem druknet.

- Det er jo en klassisk myte, at der er rigtig mange, der tror, at det er ved kysten, at de fleste drukneulykker sker. Men ifølge den seneste statistik vi har, der er det havnene, der har den kedelige førsteplads nu, siger chefen for viden og dokumentation i Trygfondens Kystlivredning, Erik Bech.

- Det er ret vigtigt, at man er klar over, at det hænger sådan sammen, fortsætter han.

Mørke og alenetid er det værste

TrygFonden har lavet undersøgelser af ulykker i Randers Havn - både hvor personerne overlevede, men også hvor det havde dødelig udgang. Resultaterne var ret markante.

- Vi fandt ud af, at når folk døde, så handlede det om, at det altid var sket i mørke, og når folk var alene. Det vil sige, at mørke og det at være alene på en havn er en rigtig dårlig cocktail, siger Erik Bech.

Flere havne rundt om i Danmark har derfor øget sikkerheden langs kajen, det gælder blandt andet på Fanø.

Her er man helt med på, at mørke og alenetid er en rigtig dårlig kombination, og derfor har man taget sine forholdsregler.

- Hos os er der lys på begge broer hele vejen rundt, fortæller Benny Werner, der er næstformand for Fanø Sejlklub.

Redningsveste klar

Der er også lavet andre tiltag på Fanø, der skal forhindre drukneulykkerne.

- Sidste år fik vi sat redningskranse op langs hele kajkanten fra færgen og så hen til sejlklubben. Det er vigtigt at have redningsvesten på, når man går rundt på kajen, siger Benny Werner, der er næstformand for Fanø Sejlklub.

Også i Sønderborg Lystbådehavn er man meget opmærksom på den dårlige cocktail, der hedder mørke og alenetid.

Skal man for eksempel på toilettet om natten, og man ikke har det ombord på sin båd, så har formanden for Yachtklubben, Flemming Clausen, et godt råd.

- Færdes man på en båd om natten, så skal man være ekstra forsigtig, og et godt råd er, at man lige vækker de andre på båden og siger til dem, at de skal være opmærksomme, for nu går man væk fra båden, siger Flemming Clausen.

Facebook
Twitter