73-årige Svend Erik leger med Lego: Fantastisk når seks klodser kan give 915 millioner kombinationer

I over 60 år har Svend Erik Saksun bygget store ting med legoklodser. I denne weekend begynder verdens største arrangement for Lego-fans.

Svend Erik Saksun er kæmpe Lego-fan. I denne weekend mødes han med flere hundrede andre Lego-entusiaster. (Foto: Ulrik Bang-Mørch)

Både store og små kan bygge med dem. For det er kun fantasien, der sætter grænserne, når vi bygger med de ikoniske legoklodser.

Og i weekenden samles verdens allerstørste Lego-entusiaster i Skærbæk i Sønderjylland til Fan Weekend, hvor 700 Lego-fans udstiller deres kreationer.

Tilsammen fylder Lego-kreationerne to indendørs fodboldbaner, og en af dem, der skal stå for at fylde fodboldbanerne ud, er en pensioneret oberstløjtnant.

Svend Erik Saksun kalder København for sin by. Han er født og opvokset i Danmarks hovedstad. Her har han med legoklodser bygget Rundetårn, Nyhavn og Vor Frelsers Kirke. (Foto: Ulrik Bang-Mørch)

Svend Erik Saksun fra Kundby ved Holbæk er 73 år, og ved siden af sin pensionisttilværelse er han også Lego-ambassadør.

I 63 år har han leget og bygget med Lego.

- Jeg går op i det, fordi det er fantastisk. Seks klodser med otte knopper på hver klods kan jo give over 915 millioner forskellige kombinationer. Det er med til skabe fascinationen. Du kan jo i princippet bygge alt med Lego, siger Svend Erik Saksun.

Gennem årene har Svend Erik Saksun bygget store ting med legoklodser. Blandt andet et frimærke med et portræt af Dronningen. Her blev der brugt over 20.000 legoklodser. (Foto: Ulrik Bang-Mørch)

Men ikke nok med at der kan bygges en masse. Legoklodserne giver også Svend Erik Saksun noget helt personligt.

- Der er jo også en form for meditation og inspiration i at bygge med Lego. Det har virkelig betydet meget for mig. Også alt det samvær med andre, som jeg har fået gennem min Lego-hobby. Jeg har jo venner i Australien og Brasilien, forklarer han.

De kommer fra hele verden

I weekenden får Svend Erik Saksun rig mulighed for at møde alle vennerne. I alt er der deltagere fra mere end tredive forskellige lande i Skærbæk i denne weekend.

- Vi har udstillere fra Australien, det meste af Asien, Nord- og Sydeuropa, Canada, USA og Brasilien, siger Caspar Bennedsen, der er onsite eventmanager ved Skærbæk Fan Weekend.

Her er det Københavns Rådhus, som Svend Erik Saksun har opført med legoklodser. (Foto: Ulrik Bang-Mørch)

Svend Erik Saksun glæder sig helt enormt til det store arrangement.

- Jeg glæder mig til samværet og kammeratskabet med menneskerne, som brænder for det samme, som jeg gør. Og så glæder jeg mig jo til at se alle de fantastiske modeller, som alle kommer med, siger han.

20.480 klodser til Dronningens portræt

Han har selv gennem årene bygget masser af store ting ud af legoklodser blandt andet et portræt af dronningen.

- Jeg har bygget verdens største frimærke i Lego. Min kone har hjulpet mig med det. Det var et rødt og hvidt frimærke med Dronningens portræt. Der er brugt 20.480 klodser. Det er udstillet på post- og telemuseet, siger han og tilføjer:

- Majestæten har også udtrykt sin tilfredshed med det, smiler Svend Erik Saksun.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på syd@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.