75 mio. kr. skal firedoble passagertal i lille lufthavn: Alt for ambitiøst, mener analytiker

Sønderborg Lufthavn vil hæve passagertallet fra 70.000 til 300.000 ved blandt andet at bygge en ny terminal.

Sønderborg Kommune har investeret 75 millioner i den kommunale lufthavn, men det kræver stor opbakning fra erhvervsliv og flyselskaber for at leve op til deres mål om flere passagerer. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Sønderborg Kommune har afsat 75 millioner kroner til at udvide Sønderborg Lufthavn, der skal hæve det årlige passagertal fra 70.000 til 300.000.

Men målet er alt for ambitiøst, mener Jakob Pedersen, der er luftfartsanalytiker ved Sydbank. Det vil kræve et virkelig godt samarbejde med flere forskellige flyselskaber, som kan tilbyde attraktive ruter, siger han.

- Det bliver rigtig svært at nå målet. De skal tiltrække passagerer, der ellers ville have fløjet fra Billund eller Hamborg. Hvis ikke det sker, så når man simpelthen ikke målet.

Der skal investeres over 300 millioner kroner over en otteårig periode. Den resterende pengesum skal findes blandt private investorer, som endnu ikke er fundet, selvom kommunen afsætter penge til lufthavnen fra 2019.

Investeringen er nødvendig

Lufthavnen skal udstyres med en ny lufthavnsterminal. Om få år lever den nuværende terminal ikke længere op til lovkravene, og kommunen skal derfor uanset hvad afsætte penge på budgettet til en fornyelse, siger den socialdemokratiske borgmester Erik Lauritzen.

- Jeg føler slet ikke, at der er noget valg. Vi skal opretholde en stærk lufthavn. Det gør vi ved at udvikle yderligere på erhvervstrafikken og almindelig turisme, men jeg vil gerne indrømme, at det er en ambitiøs plan, siger han.

Lufthavnen er nødvendig for erhvervslivet og udviklingen i området ved Sønderborg, mener borgmesteren. Med flere flyafgange til København og nye ruter til Europa vil kommunen hæve det årlige passagertal.

Det er nødvendigt at satse på turismen, mener luftfartsanalytikeren Jakob Pedersen, der påpeger, at lufthavnen skal kunne konkurrere mod de nærtliggende lufthavne.

- Sønderborg er ikke super centralt placeret, og jeg er bekymret for, om lufthavnen kan trække passagerer langvejsfra. Især fordi Sønderborg skal konkurrere mod lufthavne i Hamborg og Billund, der ikke ligger langt væk, siger han.

Turismen er der, mener lufthavnschefen i Sønderborg Lufthavn Christian Berg, der tror på, at lufthavnen kan tiltrække større flyselskaber og flere passagerer med en effektiv og moderniseret lufthavn.

- I dag siger vi nej til kunder, fordi vores faciliteter ikke kan følge med. Vi tror på, at vi kan nå et helt andet sted med nye terminaler og nye faciliteter, fordi det i højere grad kan understøtte en udvikling, siger han.

Facebook
Twitter