80 ton fisk døde i miljøkatastrofe: Redning af kæmpesø hænger nu på 500 geddeunger

I dag blev hundredvis af geddeunger sluppet fri i Filsø i håb om, at de kan genoprette søen.

500 bittesmå gedder skal forhåbentlig redde en af Danmarks største søer. (Foto: Gert Eilrich © (c) DR)

I dag flyttede 500 sprællevende unge gedder ud i Jyllands næststørste sø Filsø, der ligger nordvest for Varde. Håbet er, at de kan redde søen efter en stor miljøkatastrofe ramte Filsø sidste år.

- Det er første skridt på vejen. Men et stort skridt, siger biolog fra Københavns Universitet Theis Kragh.

Da et skybrud ramte området efter sidste års lange og tørre sommer, blev store mængder kulstof, der blandt andet stammer fra visne blade, skyllet ud i Filsø fra dræn, skove og kanaler. Mængden var så høj, at alt ilt i vandet blev opbrugt i løbet af meget kort tid.

Iltsvindet betød, at cirka halvdelen af søens fisk døde i løbet af et enkelt døgn.

  • I sensommeren sidste år døde 80 ton fisk i den jyske sø Filsø på grund af iltsvind. (Foto: Åge V. Jensens Naturfond)
  • Iltsvindet i Filsø gik i sær ud over rovfiskene. Omkring 1.200 gedder blev fundet døde. (Foto: Åge V. Jensens Naturfond)
1 / 2

Døde rovfisk skaber ubalance

Iltsvindet gik især ud over søens rovfisk. Og når så mange rovfisk dør på en gang, skaber det ubalance mellem rovfiskene og de fisk, der spiser plankton.

- Gedder er med til at styre bestanden af andre fisk i søen. Hvis der er for mange fisk, der lever af plankton, er der ikke plankton nok til at holde algerne nede.

Derfor er Filsø efter iltsvindet blevet uklar på grund af for mange alger.

Og en uklar sø er ikke godt for de unikke undervandsplanter, der vokser i det beskyttede naturområde.

- Algeopblomstringen gør, at der ikke kommer lys ned på bunden næsten hele sommeren. Det påvirker og reducerer den meget unikke vandplanteflora, der er i søen, siger Theis Krogh.

Så for igen at få søen klar besluttede Aage V. Jensen Naturfond, der ejer Filsø, at der skulle sættes tusindvis af geddeyngel ud i søen denne sommer.

Filsø er med sine 915 hektar Jyllands næststørste sø:

Sygdom slog redningsgedder ihjel

Arbejdet med at hente æg og sæd fra de tilbageværende gedder i Filsø gik i gang i foråret og udklækningsarbejdet så ud til at gå godt. Men pludselig blev de 10.000 opdrættede geddeunger ramt af sygdom.

Kun omkring 500 overlevede. Holdet bag geddeynglen beholdte derfor de overlevende gedder lidt længere end planlagt, så de kunne vokse sig endnu større og stærkere og dermed øge chancen for overlevelse i søen, fortæller Theis Krogh.

- Af de her 500 fisk vil der være en langt større procentdel, der overlever. Så det antal voksne gedder, der vil komme ud af det, er nogenlunde det samme, som vi oprindeligt havde planlagt.

De næste tre år vil der årligt blive sat geddeyngel ud i Filsø for at give bestanden gode chancer for at overleve.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk