Årets første og (næsten) eneste dyrskue slår rekord: ’Folk kommer fra hele landet’

Ribe Dyrskue er er et af ganske få dyrskuer, der ikke er blevet aflyst på grund af coronarestriktioner.

På dyrskuet i Ribe kan man både se køer, geder, kaniner, heste og får i dag. Man kan også overvære VM i gummistøvlekast og se Danmarks største hest. (Foto: © Claus Spangsberg)

Roskilde Dyrskue: Aflyst. Landsskuet i Herning: Aflyst. Det Fynske Dyrskue: Aflyst.

I foråret aflyste landets dyrskuer på stribe på grund af de gældende coronarestriktioner. Men i Ribe holdt man fast, og det betyder, at det sydvestjydske endagsdyrskue i dag er årets første – og næsten eneste.

Og det har altså betydet, at antallet af dyr og udstillere ved Ribe Dyrskue i år er massivt.

- Vi har aldrig haft så mange dyr før. Og udstillerne kommer fra hele landet; Sjælland, Fyn og Nordjylland. Så det er rigtig lækkert, siger Jens Christiansen, der er tovholder på Ribe Dyrskue.

I alt kommer 450 dyr til dyrskuepladsen i dag. Normalt er der omkring 300 dyr.

- Der er jo nogen, der har dyrskueabstinenser. Og så stopper man et par dyr i bilen og kører en tur til Ribe, siger Jens Christiansen.

  • Dyrskuet åbnede for publikum kl.9, men de første dyr kom allerede i de tidlige morgentimer. (Foto: © Jonas Kjærsgaard Laasholdt)
  • Ribe Dyrskue kalder sig Danmarks Smukkeste Dyrskue, da Ribe Domkirke og byens gamle røde hustage danner en flot baggrund til pladsen. (Foto: © Claus Spangsberg)
1 / 2

Udstiller er med for første gang

En af dem, der normalt ikke tager til Ribe Dyrskue, men i år er ankommet med to heste, er Vivian Skøtt, der er afsted med sin mand og voksne datter.

- Abstinenser er jo et stort ord, men på en måde er det, det, vi har. Vi kan godt lide at vise vores heste frem og mødes med andre heste- og kvægfolk, siger hun.

Vivian og familien har være en del af dyrskuemiljøet i årtier. Og havde det ikke været for corona, havde familien både udstillet heste ved Østjysk Dyrskue og Landsskuet i Herning, som begge blev aflyst både i år og sidste år.

Hun mener, at dyrskuerne er et vigtigt udstillingsvindue for landbruget. Og så er det god miljøtræning for hendes heste at komme i byen.

- Når jeg sælger heste, gør det jo heller ikke noget, at folk kan se, at de har fået en god bedømmelse på et dyrskue, lyder det fra Vivian Skøtt.

Vivian Skøtt, hendes datter og mand deltager for første gang på Ribe Dyrskue. De har deres to fjordheste Udsigt og Bacchus med. (Foto: © Jonas Kjærsgaard Laasholdt)

Kimbrerskuet er heller ikke aflyst

I Aars gennemfører man også det årlige Kimbrerskue i oktober. Og her forventer arrangøreren, at der kommer flere dyr, end der plejer.

Der bliver også udstillet maskiner på skuet i Vesthimmerland. Og allerede nu er der udsolgt i en af de haller, der bruges til at udstille traktorer og andre landbrugsmaskiner. Normalt har man stadig lidt ledige stande efter sommerferien, men i år kunne arrangøren næsten melde udsolgt til pinse.

- Det siger mig, at der er et behov, og at folk gerne vil ud og vise deres ting frem for publikum. De må jo have manglet det, siger Hans Ulrik Lund, der er formand for Kimbrerskuet.

Han håber, at Kimbrerskuet får over 5.500 gæster og udstillere. Og så høster man måske lidt ekstra succes, fordi det er et af de få dyrskuer i år, fortæller han.

Corona har slidt på kræfterne

Den store tilslutning til Ribe Dyrskue har da også givet yderligere arbejde til arrangørerne, der har hyret ekstra dommere, lavet flere ringe og udvidet parkeringspladsen.

Men selvom det er glædeligt, at mange gerne vil deltage i skuet, har forberedelserne i år også slidt på folkene bag dyrskuet. I første omgang, fordi det var svært at vide, om man skulle aflyse eller ej. Og de seneste måneder for, at dyrskuet lever op til de gældende coronaregler.

- Vi har droppet vores store madtelt, og ved indgangen har vi to folk, der hele dagen tæller, hvor mange gæster, der kommer ind. Og så kræver vi selvfølgelig coronapas, siger Jens Christiansen.

Der må maksimalt være 10.000 mennesker på pladsen, men det tal forventer Jens Christiansen dog ikke at nå.

Men han håber, at de mange nye, der kommer i år, får så god en oplevelse, at flere af dem også vil vende tilbage næste år.

- Hvis vi har et godt år, er det meget lettere at få pladsen fyldt med dyr og gæster året efter. Det ruller ligesom.