Abemanden fra Blåvand Zoo: Det startede med grise og nysgerrige naboer

PORTRÆT: I 23 år har Hans Hestbech drevet det privatejede Blåvand Zoo, der mangler en omtalt berberabe.

Det er en morgen som de fleste andre. Klokken er 08.00 og ejer af Blåvand Zoo, Hans Hestbech, mødes med sine ansatte i dyrehaven. Opgaverne i den lille zoologiske have i Blåvand skal fordeles.

Den selvlærte dyrepasser har efter mange år trukket sig fra selve pasningen af dyrene. I stedet sørger han for at tage sig af de ca. 70.000 årlige besøgende og forefaldende praktisk arbejde.

Blå bog

Hans Hestbech er vokset op i Blåvand.

Han dyrker triathlon i sin fritid og har tidligere gennemført 10 Iron Men

Hans yndlingsdyr er hesten

Han har seks børn – fire drenge og to døtre

De sidste par uger er der også kommet et nyt punkt på jobbeskrivelsen – talsmand i pressen. Det har han brugt en del tid på, siden en frisk berberabe valgte at undslippe indhegningen. Men det tager Hans Hestbech helt roligt.

- Den gør ikke nogen noget, og naboerne er glade for os, også selvom der slipper et dyr ud engang imellem, fortæller han.

Hobby i mange år

Blåvand Zoo er et iværksætter-eventyr af en eksotisk kaliber.

Den uddannede vogn- og beslagsmed Hans Hestbech er på 23 år gået fra at være indehaver af en kloakvirksomhed til at eje og passe 400 dyr.

Mange af dem er de mere velkendte af slagsen som geder, kaniner, heste, grise, æsler og marsvin. Men Hans Hestbech har også hentet hvide løver, kænguruer, kameler, zebraer, strudse, aber og en los til den jyske muld.

I mange år stod Hans Hestbech selv for pasningen af dyrene. (© Blåvand)

- I mange år var vi kun familien til at passe dyrene. Vi fik først ansat egentlige dyrepassere i 1996, så det var os selv, der måtte sætte os ind i de enkelte dyrs behov, fortæller Hans Hestbech.

Modet til at kaste sig ud i sådan et projekt, har han svært ved at svare på, hvor kommer fra.

- Jeg tror, det kommer snigende. Når du har dyr, så opstår der en trang til at få flere, siger Hans Hestbech.

- Og så skal man huske på, at eksotiske dyr jo bare dyr fra et andet sted. En sortbroget dansk malkeko er jo også eksotisk visse steder. Så svært er det jo altså heller ikke, tilføjer han.

Øjnede forretningsmulighed

Det hele startede, da Hans Hestbech købte en gård i Blåvand. Med en gård følger jo selvfølgelig nogle dyr, som Hans Hestbech, siger, så der blev investeret i nogle grise.

Ejeren af Blåvand Zoo var selv nede og hente to hvide løver i Belgien. (© Blåvand Zoo)

Men selvom gårdens besætning kun talte et par grise, så begyndte nysgerrige naboer at kigge forbi. Det fik den driftige forretningsmand til at øjne en forretningsmulighed. Han satte stakit op rundt om marken og fastsatte en pris for besøgende på to kroner. Man skal jo starte et sted.

- At jeg skulle stå her i dag og kunne leve af at have Blåvand Zoo, det havde jeg slet ikke forestillet mig. Jeg troede absolut ikke, at det skulle ende med at udvikle sig til det, fortæller han.

Årene med Blåvand Zoo har ført til mange uforglemmelige oplevelser for Hans Hestbech og hans seks børn, der alle har haft en barndom helt tæt på dyrene.

En af de helt særlige oplevelser for familien var, da Blåvand Zoo blev godkendt til at holde løver. Så var det af sted i fuld fart til Belgien for at hente to stykker. Det var noget, af et scoop, fortæller han.

- Jeg havde en af mine drenge med. Vi lejede en bil, og så var vi af sted. Vi kunne sidde inde i førerhuset og høre, at løverne brølede omme bagi.

- Det var sgu fedt, husker Hans Hestbech.

En sidste udvidelse

De seneste ti år har Hans Hestbech og familien levet af at drive Blåvand Zoo, der har ti ansatte, men det har ikke altid været lige let.

Blåvand Zoo har i dag ti ansatte og ca. 70.000 besøgende om året. (© Blåvand Zoo)

- Jeg kan lige så godt være ærlig og sige, at der har været meget bøvl undervejs. Der har da også været tider, hvor vi har overvejet bare at skrotte skidtet og udstykke til sommerhusgrunde i stedet for. Men det gør vi ikke nu, pointerer Hans Hestbech.

Planerne for fremtiden tæller en sidste udvidelse af Blåvand Zoo. Man er blandt andet ved at gøre klar til at introducere pingviner i dyreflokken. Men så vil Hans Hestbech heller ikke udvide mere. I stedet skal fokus være på at forbedre forholdene for dyrene.

Blåvand Zoo

  • Blåvand Zoo har eksisteret i 23 år.
  • Blåvand Zoo har blandt andet kænguruer, løver, kameler, zebraer, strudse, en los og mange forskellige aber.
  • Projektet startede ud som en hobby.
  • De seneste ti år har Hans Hestbech kunnet leve af driften.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på syd@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.