Advokater kritiserer Statsforvaltningen i sager om samvær

Danske familieadvokater kritiserer nu Statsforvaltningen for indsatsen i samværssager. For mange børn bliver tvunget til at se en forælder, selvom det ikke tilgodeser barnets tarv.

Der bliver langet hårdt ud efter Statsforvaltningen, når det handler om samværssager. Børn bliver tvunget til at have samvær, selvom det ikke altid er til barnets bedste.

Når et barn har to forældre, skal det også være sammen med begge to. Det er i hvert fald hensigten med den lov, der i dag sikrer børn ret til samvær med den forælder, de ikke bor hos.

Men selv om loven er lavet for børnenes skyld, er det ikke altid barnets tarv, der bliver varetaget, når Statsforvaltningen er med i billedet.

Sådan lyder det nu fra flere advokater.

De skyder med spredehagl

I forvaltningen er de nemlig ikke dygtige nok, lyder kritikken fra formanden for de danske familieadvokater, Helle Larsen.

- De er ikke gode nok til at få vurderet de udsagn, der kommer. Der bliver skudt med spredehagl fra nogle mennesker i Statsforvaltningen, siger Helle Larsen og fortsætter:

- Det er klart nok, at der er mange følelser på spil, og der oplever vi, at Statsforvaltningen ikke er gode nok til at sortere i indsigelserne og prøve at foretage en ordentlig og saglig vurdering, siger Helle Larsen.

Advokat: Ikke altid bedst at være sammen med begge forældre

Advokat Sven Seedorff fra Ret og Råd i Haderslev er en dem, der til daglig sidder med samværssagerne. 

Inden for den seneste måned har han fået mellem fem og 10 henvendelser og behandler lige nu to konkrete sager.

- Jeg sidder med en sag i øjeblikket, hvor en far er blevet tillagt samvær med sit barn. Han har ikke set sit barn, siden det blev født. Og barnet er i dag to år gammelt. Pludselig ønsker faren samvær, og Statsforvaltningen bestemmer så, at faren skal have det, siger Sven Seedorff.

Han mener ikke, at Statsforvaltningen træffer den rette afgørelse her:

Kvinde fik tæsk under graviditeten af barnets far

Han nævner et andet eksempel, hvor han eller ikke er enig.

- Vi har en situation, hvor en far og et barn slet ikke kender hinanden. Og med til den historie hører, at moren fik tæsk under graviditeten.

- Skal et barn, der aldrig nogensinde har set sin far, så være tryg ved at møde et fremmede ansigt? spørger Sven Seedorf.

Han svarer selv på spørgsmålet.

- Det er ikke altid bedst for barnet at være sammen med begge forældre. Den angst, moren her har for at være sammen med faren, smitter jo af på barnet. Sagsbehandleren på Statsforvaltningen begår en fejl her, lyder hans vurdering.

Det er ikke sort/hvidt

I Statsforvaltningen kan kontorchef Ida Wille ikke genkende kritikken. Hun mener, at medarbejderne både kan og gør deres arbejde godt. Alligevel kommer kritikken ikke bag på hende.

- De sager, vi har med at gøre, er ikke sort/hvide. De er vanskelige, og de er meget ofte følelsesmæssige for de involverede, siger Ida Ville og fortsætter:

- Så når noget er så følelsesmæssigt betonet som det her og har så afgørende betydning følelsesmæssigt for forældrene, så vil der jo altid komme kritik.

- Vi gør det så godt, vi kan med de redskaber, vi har, siger Ida Ville.