Ældres organisationer advarer om mangel på boliger

Flere kommuner afviser, at der er mangel på boliger til de ældre.

Der bliver ikke bygget nok boliger til det stigende antal ældre i Danmark, mener Faglige Seniorer og Ældre Sagen. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Når huset bliver for stort eller haven er svært at overkomme, melder spørgsmålet sig om, hvor man skal bo.

Det optager mange seniorer, siger Palle Smed, der er direktør i Faglige Seniorer, der repræsenterer LO-medlemmer, der er gået på efterløn eller pension.

Og det kan være svært at finde en seniorvenlig bolig, mener Palle Smed.

- Der er blevet bygget alt for få seniorvenlige boliger de seneste år. Og der vil ikke alene være et behov for et sted, de kan bo, men også et behov for boliger, der er indrettet på en sådan måde, at man kan blive gammel i eget hjem, siger han.

Her skal både boligselskaber og kommuner på banen, mener han.

Palle Smed bakkes op af Ældre Sagen.

- Det er kommunens ansvar at handle på den her udvikling. Det er dem, der i sidste ende skal give den ekstra pleje, som der vil blive behov for, hvis der ikke bliver bygget flere boliger, siger Anna Wilruth fra Ældre Sagen.

I de otte kommuner i Syd- og Sønderjylland er godt 21 procent af borgerne over 65 år.

Formand for seniorudvalget i Sønderborg Kommune, Preben Stom (S), genkender ikke, at der skulle mangle seniorvenlige boliger lige nu.

Men han vil løbende tale med boligforeningerne om udviklingen:

- Vi skal i dialog med boligforeninger om, hvad vi kan bygge. Men det er vigtigt, at det også er boliger, der kan lejes ud, for ellers står boligforeningerne jo med et tab, siger han.

I Esbjerg Kommune er udviklingen under kontrol. Det mener formand for Sundhed- og Omsorgsudvalget, Henning Ravn (V).

Han fortæller, at kommunen i forbindelse med bygningen af et nyt plejecenter i Esbjerg har lavet en udstykning i tilknytning hertil, hvor der netop vil blive bygget seniorvenlige boliger.

- Hvert eneste kvartal får vi også en opgørelse over, hvor mange der står og ønsker en seniorvenlig bolig, og om vi har boliger til dem. Vi følger det altså meget nøje, siger han.

Bygge og boliselskabet Domea, der blandt andet bygger lejeboliger i Syd- og Sønderjylland bekræfter, at der er en efterspørgsel på seniorvenlige boliger, men ikke en decideret boligmangel. Det fortæller Regionsdirektør, Erik Godtfredsen.

Facebook
Twitter