Aggressive japanske krabber invaderer østersbanker: Dansk art flygter

En invasiv krabbeart fra Japan jager den almindelige strandkrabbe på flugt fra Vadehavet og Limfjorden.

Den lille asiatiske strandkrabbe stjæler føden fra dens danske artfælle og jager den væk fra Østersbankerne i Vadehavet.

Den aggressive asiatiske krabbe har på få år nærmest overtaget østersbanken i Vadehavet og gjort livet surt for den almindelige strandkrabbe, der brødføder mange vadehavsdyr.

Det fortæller Thomas Brændgaard, der er biolog og naturvejleder på Vadehavscentret.

- I starten, da de blev opdaget, skulle vi lede længe efter dem, og nu kan vi stort set ikke vende en østers uden at finde en håndfuld.

Den asiatiske krabbe er mere aggressiv og mere territorial end den almindelige strandkrabbe, og derfor udfordrer immigranten sin danske artsfælle, fortæller Thomas Brændgaard.

- Når de har cirka samme størrelse og spiser det samme, så konkurrerer de rigtig meget om føden og pladsen herude.

- Typisk hvis en ung almindelig strandkrabbe får fat i noget føde, tager de det simpelthen fra dem. De bruger benene og kroppen til at presse strandkrabben væk – og på den måde stjæler de maden fra dem.

Østersbanker minder om klipperev

Den asiatiske strandkrabbe er oprindeligt bosat på klipper langs kysterne omkring Korea og Japan, men er de senere år dukket op i USA og Europa.

Krabberne menes at være kommet med fragtskibenes ballastvand. Og da østers- og muslingebanker minder om deres naturlige levested på klipper, er det netop her, de slår sig ned.

Den invasive asiatiske krabbe har også fundet frem til østers- og muslingebankerne i Limfjorden. Indehaver af Jyllandsakvariet i Thyborøn Michael Madsen har mødt den både sidste år og i år.

- Vi har faktisk fundet den nogle gange. Jeg er dog ikke så bekymret for Limfjorden umiddelbart, da vi har en stor bestand af de almindelige strandkrabber, og de giver ikke op uden kamp, siger han.

Michael Madsen tror, at de små, asiatiske krabber vil finde deres naturlige plads i Limfjorden på lige fod med asiatiske østers og knivmuslinger.

150 krabber pr. kvadratmeter

I Vadehavet er strandkrabben føde for mange dyr, men Thomas Brændgaard ved endnu ikke, om det vil påvirke fødenettet i Vadehavet. Han frygter dog ikke, at den almindelige strandkrabbe helt vil forsvinde, og han vil blive meget overrasket, hvis den asiatiske krabbe også invaderer strandene på vestkysten.

- Oppe på stranden lever de store strandkrabber. De kan blive helt op til ti centimeter store, hvor de asiatiske kun bliver fire til fem centimeter. Så her kan de altså ikke konkurrere med de almindelige strandkrabber, siger han.

Og faktisk peger han på, at gæsten kan være nyttig for Vadehavet.

- De kan have en regulerende faktor, hvis de spiser Stillehavsøstersene, som også er en invasiv art. Men det er som regel ikke godt, når der kommer nye arter til.

De steder, hvor de virkeligt slår sig ned, har de en tæthed på op til 150 krabber per kvadratmeter, og en asiatisk krabbe kan producere 50.000 æg tre gange om året.