Akademikere er kun til låns i Udkantsdanmark

Mange højtuddannedes lyst til at bosætte sig i yderkommunerne fortager sig i løbet af få år, viser ny rapport.

Efter flere år på skolebænken er mange akademikere klar til at flytte for job. Men også for at flytte væk igen senere i livet. (© DR2- Danskernes Akademi)

Akademikere, der flytter fra by til land- og yderkommuner, pakker hurtigt flyttekasserne igen.

Det viser en ny rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd baseret på tal fra Danmarks Statistik.

Ifølge rapporten er hele 44 procent af de nyuddannede akademikere, der flytter til en såkaldt yderkommune som for eksempel Tønder eller Varde, væk igen efter 3 år.Flyttelystne akademikere vil hurtigt på arbejdsmarkedetMange universitetsuddannede, der rykker til et udkantsområde, flytter nemlig på grund af udsigten til hurtig erfaring i et relevant job.

Det siger en af rapportens forfattere, Høgni Kalsø Hansen, der er lektor i økonomisk geografi ved Københavns Universitet:

- De bruger jobmulighederne i yderområderne til at opbygge et CV. Efter en periode er de parate til at prøve noget nyt og så finder de job et andet sted. Oftest betyder det også, at de flytter bosted, forklarer han.En bekostelig tendensFor virksomhederne i yder- og landkommunerne er det en stor udfordring, siger Pia Dyring Lassen, der er bosætningskoordinator i Tønder Erhvervsråd:

- For virksomheder er det her jo dyrt. Ny arbejdskraft kræver mange ressourcer og tid til oplæring af de nye ansatte, pointerer hun.

På landsplan flyttede 13.000-18.000 danskere fra en bykommune til en landkommune hvert år i perioden 2003-2010.

FacebookTwitter