Akupunktur til gravide: Slut med opkast og kvalme

Hos Sygehus Sønderjylland sætter akupunktur en stopper for kvalme og opkastninger hos de gravide.

Hos Sygehus Sønderjylland sætter akupunktur en stopper for kvalme og opkastninger hos de gravide. Og akupunkturen kan også hjælpe på smerter i bækkenbunden. (Foto: Hanne Høier)

Omkring en procent af alle gravide døjer så meget med kvalme og opkast i starten af deres graviditet, at de må indlægges på hospitalet.

Men på Sygehus Sønderjylland er det efterhånden sjældent, at de indlægger gravide med væskemangel.

- Vi har praktisk talt ingen indlagt med graviditetskvalme længere, og det havde vi i stor grad før. De fyldte meget på svangergangen, siger Anni Engberg der er klinikchef på akupunktur-ambulatoriet på Sygehus Sønderjylland.

Erfaringen er den samme på Odense Universitets Hospital. Herfra viser en opgørelse, at man året før man indførte ambulant akupunktur havde 344 indlæggelsesdage med gravide der led af kvalme og opkast. Året efter nålens indtog var der kun 34 indlæggelsesdage.

Spiste og kastede straks op

19-årige Anna Kathrine Holt er i 15. uge og har fået akupunktur fire gange mod kvalme og opkast.

- Når jeg spiste noget, gik jeg ud og kastede op lige med det samme. Der var ikke noget, der blev i maven og det var det samme, når jeg drak noget, siger hun.

Men akupunkturen har allerede hjulpet.

- Det hjalp fra første gang! Jeg er træt, når jeg er færdig med en behandling, men når jeg kommer hjem, så er min appetit der igen, og jeg kan drikke noget. Jeg er meget mere glad - også for at være gravid, siger Anna Kathrine Holt.

Ikke alle får tilbuddet

Men det er ikke alle gravide, der er lige så heldige som Anna Kathrine Holt og får tilbudt hjælp med nålene. Mange steder er det kun de allerhårdest ramte, der får tilbuddet og på for eksempel Hvidovre Hospital er det kun de, der er indlagt, der kan få akupunktur.

- Det synes jeg er trist. Her i Region Syddanmark er det noget, vi har valgt at prioritere. Det er jo især en stor fordel for patienterne. De har det meget bedre og har en meget bedre livskvalitet og at vi ikke har så mange indlagt, det er jo også en fordel, siger klinikchef Anni Engberg.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:4ff661b8860d9a1a18be5ffa

Facebook
Twitter