Alt for mange kvinder dukker ikke op: 'Ualmindelig dumt'

Nye åbningstider skal lokke flere kvinder til at møde op til mammografiscreening.

Brystkræft er den hyppigste kræftform hos kvinder og rammer sjældent personer under 30 år og oftest kvinder over 60 år. Hvert år får ca. 4.800 danske kvinder brystkræft. Illustration: Nathalie Nystad

Én mammografiscreening tager få minutter, men den kan afsløre tegn på brystkræft.

Alligevel møder et stigende antal kvinder ikke op til undersøgelse i Region Syddanmark, selvom der er afsat tid til det.

Det viser tal fra regionen.

I 2018 var det omkring ni procent af kvinderne, der udeblev. I første halvdel af 2021 var andelen steget til 16 procent. Det svarer til, at hver sjette kvinde, der havde en tid til mammografi, ikke dukkede op til den.

Og det er udfordrende for sundhedsvæsnet, siger den lægefaglige direktør på Odense Universitetshospital, Bjarne Dahler Eriksen, der også er formand for den følgegruppe, der beskæftiger sig med mammografi i Region Syddanmark.

- Vi spilder personalets tid, og lige nu er ydelsen i sundhedsvæsenet en eftertragtet vare. På grund af covid-19 og sygeplejerskestrejke har vi udskudt borgere – dem vil vi jo meget gerne indhente.

- Hvis folk afbestiller deres tid, vil vi kunne hjælpe med at sikre, at flere kvinder bliver screenet til tiden, siger Bjarne Dahler Eriksen.

Særlig aldersgruppe indkaldes to gange årligt

Hvert andet år bliver kvinder mellem 50-69 år tilbudt en screening af brystet for at undersøge det for kræft. Indkaldelsen havner i e-boks sammen med en tid til en screening i nærheden af kvindernes bopæl.

Og det er enormt vigtigt, at man går til de her undersøgelser, siger Bjarne Dahler Eriksen.

- Man kan opdage forstadier til kræft, som man måske ikke selv kan mærke. Når man bliver screenet hver andet år, har man mulighed for at opdage selv ganske små forandringer. Og jo hurtigere man opdager kræft, jo bedre chancer for helbredelse er der.

51-årige Henriette Nissen fra Haderslev udeblev heldigvis ikke fra den første mammografiscreening, som hun blev indkaldt til for snart et år siden. Her afslørede undersøgelsen nemlig en knude på 15 millimeter i venstre bryst, som viste sig at være brystkræft.

I dag er Henriette Nissen erklæret rask, og hun er taknemlig for, at hun tog afsted til undersøgelsen.

- Var jeg ikke kommet afsted, havde det bredt sig, og det var blevet meget værre. Så var jeg ikke sluppet med en operation og strålebehandling - så havde det også været kemo.

Derfor har hun også en meget klar opfordring til andre kvinder i sin alder:

- De skal bare se at komme afsted. Det er så vigtigt. Det tager to minutter, og så er du ude igen.

Ved den allerførste mammografiscreening, Henriette Nissen blev indkaldt til, viste det sig, at hun havde brystkræft. I dag er hun glad for, at hun ikke bare blev væk. (Foto: (privatfoto))

400.000 kroner skal løse problemet

I et forsøg på at få flere kvinder til at møde op til den aftalte undersøgelse, afsætter Region Syddanmark 400.000 kroner i næste års budget til at udvide åbningstiden for mammografiscreening.

På den måde gør man det nemmere for kvinder på arbejdsmarkedet at få lavet screeningen udenfor normal arbejdstid, siger Poul-Erik Svendsen (S), der er formand for Sundhedsudvalget i Region Syddanmark.

De nye åbningstider betyder, at kvinder i Syddanmark kan blive tjekket frem til kl. 18.00 mindst én gang i ugen.

Region Syddanmark står ikke alene med problemet. Det er en landsdækkende tendens, siger Poul-Erik Svendsen. Men han har ingen forklaring på, hvorfor flere og flere udebliver fra deres aftaler.

- Der bliver jo opdaget en del kræft ved screeningerne. Noget af det så tidligt, at det kan helbredes. Så det er da ualmindelig dumt at blive væk, siger han.

- Det er jo frivilligt, så oplysning er vigtigt. Vi må klø på med informationen, siger Poul-Erik Svendsen.

Ved en mammografiscreening bliver brystet undersøgt grundigt. Som regel består screeningen af røntgenbilleder af hver bryst, som maskinen her klarer. Derudover undersøger en læge både med sine hænder og ultralyd bryst og armhuler for synlige og mærkbare forandringer. Sommetider bliver der også taget en biopsi af vævet. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix Denmark)

95-98 procent har ikke tegn på kræft

I alt bliver cirka 84 procent af de indkaldte kvinder screenet for brystkræft, og ifølge Bjarne Dahler Eriksen har det tal ligget nogenlunde stabilt de sidste år.

- Og hvis der opdages noget, tager kvinderne i meget høj grad imod de yderligere undersøgelser, de bliver indkaldt til. Der møder næsten 100 procent af kvinderne op.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse vil to-fem procent af de undersøgte kvinder blive genindkaldt til yderligere undersøgelser. Omkring en fjerdedel af de kvinder, der sendes til videre undersøgelser, viser sig at have kræft eller forstadier. Men der kan også være tale om helt godartede forandringer.

Facebook
Twitter