Alternativets ø-borgmester i arbejdstøjet efter højspændt drama: Det har været helt vildt svært

PORTRÆT: Sofie Valbjørn sikrede Alternativet en borgmesterpost efter et rodet konstitueringsforløb. Nu vil hun genopbygge tilliden.

Borgmesterkontoret på Fanø har fået en ny ejermand efter 12 år med Venstremanden Erik Nørreby.

Og hun er en alternativ en af slagsen.

Sofie Valbjørn er partiet Alternativets første borgmester uden for København.

Hun fik borgmesterkæden på Fanø ved kommunalvalget i 2017 efter et politisk drama, der fik kommentatorer til at afsøge synonymordbogen for alle variationer af ordet ”tumultarisk”.

Selv beskriver sagens hovedperson forløbet som ”helt vildt svært”.

Borgmesterkæden skiftede ejermand, efter konstitueringen var faldet på plads - og meldt ud til offentligheden.

Derfor vil den nye borgmester som noget af det første arbejde med at få genetableret tilliden mellem kollegaerne i det lille ø-byråd.

- Hvis vi skal have et ordentligt samarbejde, så er tillid nødvendigt. Vi er et lille byråd, og når man er så få, så er de personlige relationer mere tydelige, siger hun.

Sofie Valbjørn er rykket ind på borgmesterkontoret på Fanø. Men det er fortsat meget nyt. Navneskiltet på døren er endnu ikke udskiftet, og der er meget få ejendele, der signalerer, at det er en ny borgmester, der sidder i stolen.

Sofie Valbjørn bor på Fanø med sin mand og tre drenge. (Foto: Simon Brix © dr)

Men Sofie Valbjørn virker til at have fundet sig til rette med den nye rolle som borgmester. Med jobbet rykker hendes arbejdsplads fra Esbjerg til fire minutters gåtur fra hjemmet i Nordby på Fanø, hvor hun bor med sin mand og tre sønner.

Øen har været hjem for Sofie Valbjørn det meste af hendes 42-årige liv.

Faktisk, har hun kun boet på øer. Hun er født i Grønland, hvor hun boede til hun var fem år. Derfra rykkede hendes familie til Fanø. Efter nogle år på Sjælland, hvor hun tog en bachelor i antropologi og en kandidat i socialvidenskab, kultur og sprogmødestudier, rykkede hun tilbage til den vindblæste ø i Vesterhavet.

Hun var ikke politisk aktiv, før hun flyttede tilbage til Fanø i 2013. Men da postnummeret igen hed 6720, blev hun overtalt til at engagere sig i den lokale liste Miljølisten. Da Alternativet blev stiftet, så Sofie Valbjørn flere paralleller til Miljølistens politik, og det endte med et skifte i februar 2017.

Derfor er Sofie Valbjørn selv overrasket over, at hun mindre end et år senere kan skrive borgmester på visitkortet.

- Jeg havde slet ikke tænkt, at jeg skulle være borgmester, fortæller hun.

Men det blev hun. Partierne i ryggen er Venstre, Socialdemokratiet, Miljølisten og Alternativet. De tre partier og Miljølisten har givet Sofie Valbjørn ansvaret for, hvordan Fanø Kommune de næste fire år agerer overfor øens 3.345 borgere.

Et dramatisk konstitueringsforløb

Der var først udpeget en anden borgmester på Fanø. Fanø Lokallistes Kristine Kaas Krog blev udnævnt som kommunalvalgets vinder og øens nye borgmester, efter hun havde indgået en aftale med de konservative, SF og Sofie Valbjørns parti Alternativet.

Men den nyudpegede borgmester ville gerne undersøge muligheden for at få flere partier med i en aftale. Det blev afgørende for Sofie Valbjørn.

- Den proces kunne ikke lykkes, og det blev klart for mig, at gruppen bag Kristine Kaas Krog, ikke var tilstrækkelig stærk til at konstituere sig mod en erfaren opposition. Det er min overbevisning, at det ikke ville være godt for det politiske arbejde på Fanø, siger hun.

Derfor valgte Alternativet at indgå en ny konstituering med blandt andet Venstre. Resultatet blev, at borgmesterkæden blev taget fra Kristine Kaas Krog.

Forløbet fik hurtigt overskrifter i lokal- og landspressen, og Sofie Valbjørn blev beskyldt for at løbe fra aftalen for selv at få posten. Det afviser hun.

-Jeg var faktisk godt tilfreds med den første konstituering. Jeg sagde ja, da den anden gruppe spurgte, om jeg ville sætte mig i spidsen for at prøve at lave en bredere konstituering, fordi jeg mener, resultatet er bedre, siger hun og fortsætter:

- Konstitueringsgruppen er mere stabil, og jeg har fået erfarne kræfter med.

Stolt af at være kvindelig borgmester

Med borgmesterkæden sikret, er Sofie Valbjørn også blevet en markant figur for Alternativet. Hun er partiets første reelle borgmester. Udover Sofie Valbjørn har partiet fået posten som kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune.

Selv hæfter hun sig i højere grad ved rollen som kvindelig borgmester end det faktum, at hun er Alternativets første borgmester.

Sofie Valbjørn mener, at hun har for få kvindelige kollegaer. 13 ud af landets 98 borgmestre er kvinder. Derfor er alle borgmesterposter, der går til kvinder, væsentlige, mener hun.

Ifølge Sofie Valbjørn er alle borgmesterposter, der går til kvinder, væsentlige, fordi der er et godt stykke vej til ligestilling i kommunalpolitik.

Sofie Valbjørn foran Fanø Rådhus. (Foto: Simon Brix © dr)

Hun fortæller blandt andet, at der er blevet spekuleret i, at hun kun vil blive en marionetdukke for den tidligere borgmester Erik Nørreby (V), der nu er viceborgmester.

- Det ville man aldrig have sagt om en mand. Jeg synes, man forsøgte at skyde mig nogle ting i skoene som kvinde, og det synes jeg ikke, er fair, fortæller hun.

Hun håber på, at hun kan være med til at skabe større ligestilling.

- Jeg synes, det er vigtigt at sende et signal til andre piger og kvinder om, at man altså godt kan opnå noget. Jeg er meget bevidst om den rolle. Hvis der byder sig en lejlighed, hvor jeg kan fortælle om det, vil jeg gerne give modet videre til andre, forklarer hun.

Klare mærkesager

Sofie Valbjørn kalder sig selv et roligt gemyt, og sådan opfører hun sig også, når man taler med hende om alle de emner, der har været oppe i valgkampen.

Der er dog emner, der får hende til at tale særligt passioneret. Et af dem er netop miljøet og naturen. Miljøområdet er en af hendes helt store mærkesager sammen med borgerinddragelse.

- Om fire år vil jeg have, at folk husker mig for, at vi er kommet godt i gang med en grøn omstilling. Og at vi i højere grad har inddraget borgerne i det politiske processor, siger hun.

Sofie Valbjørn skiftede fra Miljølisten til Alternativet i tilbage i februar 2017. (Foto: Simon Brix © dr)

I både uddannelse og arbejdsliv har hun haft et stort fokus på borgerinddragelse. Hun har blandt andet arbejdet som konsulent for Esbjerg Kommune i flere år, hvor hun skulle hjælpe udsatte med at finde en vej tilbage som et aktivt medlem af samfundet.

Sofie Valbjørn mener, at der er utroligt mange ressourcer på Fanø, som politikerne skal lære at benytte sig af.

- Jeg vil gerne have, at borgere på Fanø får en større fælles ansvarsfølelse. Vi har brug for, at vi ikke bare taler om ”kommunen” og dens ansvar, men i stedet får en vi-følelse på Fanø for udvikling og problemløsning, mener hun.

Sofie Valbjørn er i det hele taget klar til smøge ærmerne op og komme i gang med arbejdet i samarbejde med kollegaerne i byrådet. Selv oplever hun, at byrådet har fået samlet sig igen og lagt det dramatiske valg bag sig.

- Jeg har et rigtig godt byråd omkring mig, og der er meget erfaring at hente, siger hun.

Blå Bog

  • Sofie Valbjørn er født i Grønland og opvokset på Fanø.

  • Hun er uddannet bachelor i antropologi og har en kandidat fra Roskilde Universitet i socialvidenskab, kultur og sprogmødestudier.

  • Hun er gift og har tre drenge.

  • Hun har boet en del år i København og Helsingør, men hun valgte at flytte tilbage til Fanø i 2013.

  • Hun har arbejdet som specialkonsulent i Esbjerg Kommune med fokus på integration, frivilligt arbejde, borgerinvolvering, medborgerskab og uddannelse til sårbare unge.

Facebook
Twitter