Amatørarkæolog om guldfund: Det er helt fantastisk

Pawel Piotr Konieczny har med sin metaldetektor fundet en sølv- og guldskat ved Hornelund nær Varde.

Pawel Piotr Konieczny fandt i april 24 sølvmønter i Hornelund ved Varde. (Foto: © Lars Christian Bentsen)

- Det var helt fantastisk. 9. april i år, da jeg begyndte at grave mønter op af jorden, der blev jeg klar over, at jeg havde fundet en skat og informerede museet med det samme. Det er helt fanstastisk.

Sådan lyder det fra den begejstrede amatørarkæolog Pawel Piotr Konieczny, der med sin metaldetektor har fundet 24 sølvmønter og en armring af guld i en mark i Hornelund nær Varde.

Efterfølgende har arkæologer sammen med Pawel Piotr Konieczny fundet yderligere 130-40 sølvmønter i samme område. Både mønter og armring menes at stamme fra 1000-tallet i vikingetiden.

Mønter og guld var en rigtig skat

Skatten er fundet i nøjagtig samme område som Hornelundskatten, der blev fundet i 1892 og er et af danmarks mest spektakulære guldfund fra vikingetiden. Armringen menes at være en del af den gamle Hornelundskat, mens mønterne kan være del af en anden skat.

Amatørarkæologen var da også hurtigt klar over, at det ikke bare var spredte mønter, han gravede op af mulden.

- Jeg var næsten overbevist om, at det var en skat efter de to dage det tog, at finde de 24 mønter. Og fordi det var så lille et område, de blev fundet på, blev det klart for mig, at der var tale om en rigtig skat, siger han.

Skatten er danefæ

Det nye fund er danefæ og dermed statens eje og skal udstilles på Nationalmuseet. Og Pawel Piotr Konieczny henvendte sig med det samme til museet, da han fandt skatten, som man skal ifølge loven om danefæ.

- Det er jo en del af Danmarkshistorien,og man beholder jo ikke danefæ, når man er amatørarkæolog, og det er jo ikke for pengene man gør det. Så det ville bare være helt forkert at beholde noget af det, siger han.

Pawel gør det for spændingen

Og det er netop passionen for at finde ting gemt i jorden, der får Pawel Piotr Konieczny til at bruge sin fritid på at vandre rundt med sin metaldetektor og finde gamle ting.

- Det giver spænding og frisk luft, når jeg er ude med detektoren. Det synes jeg bare er spændende, siger han.