Anarki i fritidshusområde: 100 lovovertrædelser ryster kommune

I beskyttet naturområde har en række fritidshusejere bygget huse større og lavet pontonbroer uden tilladelse.

32 ud af 53 fritidshuse er større end de tilladte 40 kvadratmeter.

47 pontonbroer er bygget uden tilladelse, og 21 bygninger er opført ulovligt.

Det er bare nogle af de ulovligheder, som Esbjerg Kommune har dokumenteret blandt fritidshusene på Kanalstien ved Kammerslusen vest for Ribe.

Området er et beskyttet naturområde, og derfor er der skrappe regler for, hvad der må bygges.

Overtrædelserne er langt over stregen, og beboerne har ikke haft respekt for naturområdet, mener Anders Kronborg, der er formand for Teknik- og Byggeudvalget i Esbjerg Kommune for Socialdemokratiet.

- Der er nogle meget store forseelser, og det har vi rent ud sagt været rystede over. For eksempel er der blevet hamret jernplader ned i jorden ved åbrinken, og det må man altså ikke i et beskyttet naturområde. Det kan vi som kommune overhovedet ikke tolerere, siger han.

Ulovlige byggerier i mange år

Esbjerg Kommune blev informeret om overtrædelserne i 2012 efter en række anonyme anmeldelser.

Nuværende formand for Teknik- og byggeudvalget, Anders Kronborg, mener, at det er et problem, der har fået lov til at vokse sig større og større.

Men formanden for Kanalstiens Lejerforening, Kjeld Andreasen, kalder overtrædelserne for ren og skær uvidenhed.

- Det er ikke alle her, der har været opmærksomme på, at det er et naturbeskyttet område. Folk har tænkt, at de gerne ville sikre deres huse, så de ikke røg i åen. Derfor har man sat jernplader ned i åbrinken, siger han.

Han understreger dog, at beboerne har lært af lektien.

Lovene, som beboerne har overtrådt, indbefatter Naturbeskyttelsesloven, Vandløbsloven, Miljømålsloven, Lov om vandforvaltning, Planloven, Byggeloven foruden de bebyggelsesregulerende bestemmelser.

Nedrivning eller fjernelse

I dag, fredag, har politikerne i Teknik- og Byggeudvalget i Esbjerg Kommune diskuteret sagen. Esbjerg Kommune vurderer, at en ny lokalplan kan lovliggøre flere af de mindre forseelser, men 15 sager er så alvorlige, at de kun kan løses ved nedrivning eller fjernelse af det ulovlige byggeri.

- Vi lægger op til, at der skal udarbejdes en bevarende lokalplan, der også imødekommer nogle af de mindre lovovertrædelser, der er fundet sted derude. Men det er klart, at når nogle nærmest laver et overgreb på naturen, så er vi nødt til at gøre noget ved sagen som kommune, siger Anders Kronborg.

Formand for lejerforeningen Kjeld Andreasen har set frem til en afklaring på sagen:

- Det har efterhånden stået på i nogle år, og jeg håber på, at vi kan lave en aftale, så vi kan trække en streg i sandet, siger han.

Opdateret d. 06.10.2017 kl. 15.42 med en tilføjelse af, hvad Teknik- og Byggeudvalget konkluderede på dagens møde fredag.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på syd@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.