Andreas blev "spoof'et": Udenlandske svindlere stjæler danske telefonnumre

Kriminelle overtager danskeres telefonnumre for at kunne svindle andre danskere.

Andreas Brinck-Jensen fra Esbjerg er en af de danskere, der har oplevet, at kriminelle har kopieret hans telefonnummer og ringet fra det. Privatfoto. (Foto: PRIVAT © privat)

- Folk ringer til mig og siger, at jeg har ringet til dem. I går var det syv til otte, der ringede. Jeg ved ikke, hvordan de er gået ind og har overtaget nummeret.

Sådan siger Andreas Brinck-Jensen, der bor i Esbjerg. Han er en af de danskere, der blevet en brik i udenlandske svindleres fup-forsøg.

De danske teleselskaber oplever stadigt flere tilfælde af den type svindelnumre, hvor udenlandske kriminelle overtager danske telefonnumre.

Svindelnummeret kaldes ”spoofing” og fungerer ved, at kriminelle ændrer deres eget telefonnummer til et tilfældigt dansk nummer. På den måde har de nemmere ved at ringe til andre danskere og forsøge at svindle dem. Samtidig er det sværere at spore svindlerne.

It-ekspert: Svært at standse svindlen

Problemet er vanskeligt at standse, forklarer it-ekspert Jan Kaastrup fra it-sikkerhedsvirksomheden Csis. Han efterforsker it-forbrydelser til daglig og er med i Europols Cyber-division.

- Det er et rigtig stort problem, hvis man oplever, at de kopierer ens nummer. De eneste, der kan hjælpe dig, er politiet. Men først skal de lave en sag, og inden de så kan komme i gang med at hjælpe dig, er skaden allerede sket, forklarer han.

Og det er en ubehagelig oplevelse, fortæller Andreas Brinck-Jensen, der undrer sig:

- Det er ikke godt. Det er mærkeligt, hvordan de kan få deres telefon til at vise mit nummer, siger han.

”Spoofing" har også været anvendt for at svindle virksomheder, fortæller Jan Kaastrup. Her har de kriminelle ”spoof’et” direktørens nummer og har fra det ringet til økonomiafdelingen og bedt om en straks-overførsel af et stort pengebeløb.

Og svindlen er ekstremt svær at dæmme op for, gentager Jan Kaastrup.

- Man kan selvfølgelig prøve at anonymisere sit nummer. Men trods det kan ens nummer findes, så det er ikke bullet-proof. Umiddelbart er der ikke nogen løsning, lyder det fra it-eksperten.

Politiet opfordrer folk til at være ekstra mistroiske, hvis de modtager opkald fra numre, de ikke har kodet ind på deres telefon.

Facebook
Twitter