Angelica har skizofreni og opgav gymnasiet: ’Jeg fik angstanfald, men mine lærere forstod det ikke’

Færre handicappede unge får en uddannelse, viser ny analyse. Især unge med psykiske handicaps oplever det største fald.

Angelica Knudsen Hartung fra Aabenraa er i dag på kontanthjælp, men drømmer om at få en uddannelse. (Foto: (privatfoto))

Mens flere unge uden handicap får en uddannelse, går det den stik modsatte vej for unge med handicap.

Det viser en ny analyse, som Det Centrale Handicapråd har foretaget på baggrund af tal fra VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd. Fra 2012 til 2016 faldt andelen fra 74 til 66 procent.

Og gruppen af unge med psykiske handicaps er dem, der oplever det største fald. Hvor 51 procent fik en uddannelse i 2012, fik 34,5 procent en uddannelse i 2016.

En af dem er 22-årige Angelica Knudsen Hartung fra Aabenraa, der er psykisk handicappet på grund af en skizofreni-diagnose. I 2015 måtte hun opgive sin gymnasiale uddannelse.

- Der var ingen forståelse for min diagnose på den skole, jeg gik på.

- Jeg havde rigtig svært ved at skulle fremlægge foran min klasse. Det gav mig angstanfald, men det forstod mine lærere ikke, og min rektor forstod det heller ikke, siger hun.

Efterlyser fleksibilitet

Danske Handicaporganisationer giver den såkaldte fremdriftsreform skylden, som har til formål at få studerende gennem studiet på normeret tid.

Generelt mangler uddannelsessystemet fleksibilitet, mener formand Thorkild Olesen.

- Det gør, at vi ikke kommer til at være en del af arbejdsmarkedet. Det betyder, at vi bliver henvist til overførselsindkomster og ikke bliver inkluderet i samfundet helt generelt. Det er et enormt spild af samfundets ressourcer, for vi kan sådan set godt, hvis vi bare får en uddannelse, siger han.

Venstres uddannelsesordfører Mads Fuglede ærgrer sig over udviklingen og vil tage det op med ministeren.

- Vi ved fra alle undersøgelser, at en af de vigtigste veje til et virksomt liv, hvor man er en del af samfundet, begynder med, at man får sig en uddannelse og er i stand til at komme ind på arbejdsmarkedet.

- Så når vi fejler med det her, svigter vi en hel gruppe, siger han.

Drømmer om en uddannelse

Angelica Knudsen Hartung er i dag på kontanthjælp men håber at kunne gennemføre sin uddannelse. Hun drømmer nemlig om at blive SOSU-assistent.

- Det ville betyde, at jeg kunne få et normalt liv og en succesoplevelse i stedet for hele tiden at møde nederlag.

Facebook
Twitter